Φιλίππο Τομάζο Μαρινέτι (1876 – 1944) Ιταλός ποιητής

Αποτέλεσε έναν από τους κύριους ιδρυτές του κινήματος του φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα

by Times Newsroom

Ο Φιλίππο Τομάζο Μαρινέτι (Filippo Tommaso Emilio Marinetti, 22 Δεκεμβρίου 1876 – 2 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ιταλός ποιητής και συγγραφέας. Αποτέλεσε έναν από τους κύριους ιδρυτές του κινήματος του φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Παβίας και της Γένοβας στην Ιταλία. Με το τέλος των σπουδών του αποφασίζει να αφοσιωθεί στην λογοτεχνία και αρχίζει να δημοσιεύει έργα του, τόσο στα Ιταλικά όσο και στα Γαλλικά. Το 1905 ιδρύει το λογοτεχνικό περιοδικό Poesia (Ποίηση), το οποίο εκδίδεται στο Μιλάνο για συνολικά τέσσερα χρόνια. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1909, ο Μαρινέτι δημοσιεύει στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro το μανιφέστο του φουτουρισμού που θεωρείται και το σημαντικότερο έργο του, πηγή έμπνευσης και για άλλους Ιταλούς καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Κάρλο Καρά, ο Ουμπέρτο Μποτσιόνι και ο Τζιάκομο Μπάλα. Το 1910 δημοσιεύεται και το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο Mafarka il futurista.

Στην συλλογή ποιημάτων Guerra sola igiene del mundo (1915) ο Μαρινέτι χαιρέτησε το ξέσπασμα του Α’ παγκοσμίου πολέμου και ενθάρρυνε την συμμετοχή της Ιταλίας. Το 1918 ιδρύει το Φουτουριστικό Πολιτικό Κόμμα (Partito Politica Futurista) και ο ίδιος αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του φασιστικού ιταλικού κόμματος. Μαζί με τον εθνικο-συνδικαλιστή Αλσέστε ντε Άμπρις (Alceste De Ambris) συνέταξε τον Φασιστικό μανιφέστο το 1919.

Πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιταλία.

Βιβλιογραφία

  • Μαρινέττι, Φ. Τ. (2004). Μανιφέστα του φουτουρισμού. μετάφραση: Βασίλης Μωυσίδης. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 978-960-322-190-6.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com