Φουσκωτό ρομποτικό προσθετικό χέρι

by Times Newsroom 1

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία προσθετικών μελών. Παρουσιάζονται συνεχώς προσθετικά μέλη που επιτρέπουν στους κατόχους τους να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων ενώ αυξάνεται παράλληλα όσο περισσότερο είναι εφικτό η αίσθηση της αφής.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και του Πανεπιστημίου Shangai Jiao Tong στην Κίνα δημιούργησαν ένα νέο διαφορετικό από τα συνηθισμένα προσθετικό μέλος. Πρόκειται για ένα φουσκωτό ρομποτικό χέρι που σύμφωνα με τους δημιουργούς του προσφέρει υψηλά επίπεδα προσομοίωσης της αφής και ειδικά της ψηλάφησης. Επιπλέον το προσθετικό αυτό μέλος έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τα φουσκωτό χέρι είναι μέρει προϊόν τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτό το προσθετικό χέρι κοστίζει περίπου 500 δολάρια όταν τα σύγχρονα βιονικά προσθετικά μέλη κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Στις δοκιμές που γίνονται το φουσκωτό προσθετικό χέρι λειτούργησε με επιτυχία σε διαφόρων ειδών κινήσεις που κάνει στην καθημερινότητα του κάποιος όπως το να κλείσει μια τσάντα, να πιάσει μια συσκευασία με χυμό ή γάλα και να την αδειάσει σε ένα ποτήρι, να χαϊδέψει ένα κατοικίδιο κ.α. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το χέρι αυτό λειτουργεί καλύτερα και προσφέρει καλύτερη αίσθηση από θεωρητικά πιο προηγμένα προσθετικά μέλη που διαθέτουν νευροπροσθετική τεχνολογία.

To χέρι αυτό είναι μάλιστα ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορούν να αποκατασταθούν γρήγορα ζημιές που μπορεί να υποστεί από κάποιο χτύπημα. Στις δοκιμές το χέρι χτυπήθηκε με σφυρί, πέρασαν από πάνω του οι ρόδες ενός αυτοκινήτου και δεν καταστράφηκε αλλά επιδιορθώθηκε. Το χέρι αυτό δεν είναι ακόμη έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά αφού οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να το τελειοποιήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή