Γράφει η Ιωάννα Ν. Λαγκαδινού
*Στη μνήμη της ανάπηρης γατούλας μου που έζησε κοντά μου 7 υπέροχα χρόνια και μου έμαθε να αγαπώ ανευ όρων
Βρήκατε γατούλα που είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω και δεν μπορεί να είναι αυτόνομη, σχετικά με την εκκένωση του εντέρου και το άδειασμα της ουροδόχου κύστης;
Διαβάστε παρακάτω να ενημερωθείτε για το πώς θα μπορέσετε να τη βοηθήσετε και να συμβιώσετε αρμονικά για τα επόμενα χρόνια!
Παλιά τέτοια ζωάκια ήταν καταδικασμένα σε ευθανασία. Όμως τα τελευταία χρόνια, χάριν της ιδιαίτερης αύξησης της ευαισθητοποίησης του φιλοζωϊκού αισθήματος αλλά και της γενικότερης ενημέρωσης, αυτά τα ζωάκια έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή.
Η φροντίδα μιας γάτας που χρειάζεται βοήθεια με το άδειασμα της κύστης και του εντέρου μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και ευημερία της.
Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:
1. Κατανόηση της Κατάστασης
- Επιστημονική Αξιολόγηση: Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να κατανοήσετε τις ακριβείς ανάγκες της γάτας σας. Ορισμένες καταστάσεις, όπως νευρολογικά προβλήματα ή ζητήματα που επηρεάζουν τη κινητικότητα, μπορεί να απαιτούν ειδικό χειρισμό, που μόνο ο γιατρός μπορεί να σας κατευθύνει. Πιθανότατα, να σας συστήσει ειδικά συμπληρώματα διατροφής, ειδική τροφή, και ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή.
2. Καθαριότητα και Υγιεινή
- Επαρκής Καθαριότητα: Βεβαιωθείτε ότι η ευαίσθητη περιοχή της γατούλας είναι καθαρή και καλά περιποιημένη για να αποφευχθούν μολύνσεις. Υγρά μαντηλάκια μπορούν να βοηθήσουν ώστε να την καθαρίσετε, αμέσως μετά την ανάγκη της. Εάν η γατούλα είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω, με αποτέλεσμα να «σέρνεται», βεβαιωθείτε για τυχόν πληγές κατάκλυσης. Μπορεί να βοηθήσει επίσης να την πλένετε μέ λίγο χλιαρό νερό τοπικά και να στεγνώνετε καλά την περιοχή. Μπορείτε να εξετάσετε και το ενδεχόμενο του κουρέματος της γατούλας στην ευαίσθητη περιοχή, ώστε να μην μαζεύονται μικρόβια, και ο καθαρισμός της να γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό ειδικά, σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει μερική ή ολική ακράτεια ούρων. Σε τέτοια περίπτωση, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ειδικές πάνες στο μέγεθος της γατούλας. Μετά την αλλαγή της πάνας, καλό είναι να την καθαρίζετε με ένα υγρο μαντηλάκι.
3. Βοήθεια με το Άδειασμα της Κύστης
- Εκπαίδευση για Άδειασμα: Αν η γάτα σας δεν μπορεί να αδειάσει μόνη της, θα χρειαστεί να κάνετε μαλάξεις στην κοιλιακή περιοχή για να βοηθήσετε στην εκκένωση της κύστης. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δείξει πώς να το κάνετε αυτό σωστά. Υπάρχουν επίσης και πολλά βίντεο στο youtube, που μπορούν να σας βοηθήσουν, καθώς δείχνουν βήμα βήμα τη διαδικασία. Χρειάζεται επιμονή, γιατί στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο. Μετά από μερικές προσπάθειες, θα είναι πια παιχνιδάκι η διαδικασία αυτή και θα παίρνει μόνο 1 λεπτό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα δοχείο άμμου, ή ακόμα καλύτερα το wc.
- Διατηρήστε Καθαρό: Φροντίστε να έχετε απορροφητικό υπόστρωμα, εάν η γάτα δεν μπορεί να ελέγξει την κύστη της, στα σημεία που επιλέγει να κάθεται, ώστε να μη λερώνεται η ίδια, αλλά ούτε και το μέρος που επέλεξε να ξεκουραστεί.
4. Βοήθεια με το Άδειασμα του Εντέρου
- Διατροφή: Δώστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ίνες, για να διευκολύνεται η κινητικότητα του εντέρου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για τις κατάλληλες τροφές. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως χρειαστούν μερικές δοκιμές, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη τροφή που διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου στη γατούλα σας. Εάν μάλιστα, έχει δυσκοιλιότητα, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα στα φαρμακεία, που κατόπιν οδηγιών του κτηνιάτρου, θα δώσετε στο ζωάκι ώστε να έχει πιο μαλακά κόπρανα. Θα βοηθήσει να την ταΐζετε συγκεκριμένες ώρες στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των κοπράνων.
- Μαλάξεις: Αν χρειάζεται, μπορείτε να κάνετε απαλές μαλάξεις στην κοιλιακή περιοχή για να βοηθήσετε στη διαδικασία εκκένωσης του εντέρου.
5. Συχνές Επισκέψεις στον Κτηνίατρο
- Τακτική Παρακολούθηση: Να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις και παρακολουθήσεις της υγείας της γάτας σας. Γατούλες με αυτή την ιδιαιτερότητα, πολλές φορές παθαίνουν ουρολοιμώξεις και έχουν αυξημένο κίνδυνο για βλάβη στα νεφρά. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαιτερη προσοχή και πρόληψη, ώστε να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
- Θεραπευτικές επιλογές: Ρωτήστε για πιθανές θεραπείες ή φάρμακα που μπορεί να διευκολύνουν τη διαδικασία. Όπως για παράδειγμα, κτηνιατρικά συμπληρώματα για τη στήριξη του ουροποιητικού συστήματος αλλά και των νεφρών, χορήγηση ειδικής υγρής τροφής, χορήγηση προβιοτικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ξηρά τροφή ειδική για το γαστρεντερικό/ουροποιητικό ή τα νεφρά. Όλα τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
6. Φροντίδα και Υποστήριξη
- Αγάπη και Συντροφιά: Δώστε της την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα. Η θετική αλληλεπίδραση με το κατοικίδιο σας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική της υγεία.
- Ευχάριστο Περιβάλλον: Δημιουργήστε έναν ήσυχο και άνετο χώρο για τη γάτα σας όπου μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
Να είστε σίγουρος, ότι δεν ταλαιπωρείται το ζωάκι αυτό. Απλώς χρειάζεται τη βοήθειά σας για την καθημερινή του ανάγκη. Η φροντίδα μιας γάτας που χρειάζεται βοήθεια με το άδειασμα κύστης και εντέρου απαιτεί υπομονή και αφοσίωση. Με τη σωστή φροντίδα και την καθοδήγηση του κτηνιάτρου, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής της γάτας σας και να διασφαλίσετε ότι θα είναι άνετη και υγιής για πολλά χρόνια.
Τίποτα δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το συναίσθημα που σου μεταδίδει μία τέτοια γατούλα όταν σε κοιτάζει στα μάτια και σε ευχαριστεί για ό,τι κάνεις για εκείνη.