Γαλλία: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Οι επισημάνσεις του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι

by Times Newsroom

Προτεραιότητα για τη γαλλική κυβέρνηση και τον νέο Πρωθυπουργό της Γαλλίας, κ. Gabriel Attal, αποτελεί, όπως αναφέρει σημείωμα του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η άμεση διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τη Γαλλία, αλλά έχουν ήδη λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις δημιουργώντας κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ των αγροτών και των κυβερνήσεων, καθώς και ανασφάλεια στους καταναλωτές.

Το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ανάπτυξης της γεωργίας, προκειμένου το γαλλικό αγροτικό μοντέλο να ανανεωθεί και να συμβαδίσει με τις εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Τα προτεινόμενα μέτρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι μέσω των αγροτικών συνδικάτων τους δήλωσαν την αντίθεσή τους, οργανώθηκαν και ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις τοποθετώντας μπλόκα στις μεγάλες εθνικές οδικές αρτηρίες (Α6, Α10, Α1, Α13, Α64). Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε 16 οδικούς άξονες, ενώ έχουν επηρεαστεί περί τα 30 διοικητικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των αγροτών και των αγροτικών οργανώσεων (Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτών – Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles – FNSEA, και Jeunes Agriculteurs – JA) κατέθεσαν στην κυβέρνηση κατάλογο με 100 αιτήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής βασικούς άξονες: άμεση εφαρμογή του νόμου EGalim II, διακοπή της απαγόρευσης χρήσης φυτοφαρμάκων, επαναξιολόγηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση γεωργικών μέτρων, αναθεώρηση των χρηματικών ενισχύσεων για μείωση της κατανάλωσης νερού, άμεση χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, διασφάλιση των τιμών για τα αγροτικά καύσιμα και μπλοκάρισμα των Συμφωνιών ΕΕ – Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

Υπό την πίεση των εξελίξεων, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τα αγροτικά σωματεία. Ο Πρωθυπουργός, κ. Attal, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του FNSEA, κ. Arnaud Rousseau, καθώς και του JA, κ. Arnaud Gaillot, ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει μέτρα εκτόνωσης της έντασης, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Περαιτέρω, ο Πρωθυπουργός μετέβη και ο ίδιος στην περιοχή Haute Garonne, απ’ όπου και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις και συνομίλησε με τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Με τους αγρότες να πολιορκούν το Παρίσι και το Rungis που αποτελεί τη μεγαλύτερη κεντρική αγορά φρέσκων προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, ιχθυηρά, κρέατα κλπ) της Γαλλίας η οποία τροφοδοτεί και την υπόλοιπη Ευρώπη, η κυβέρνηση προέβη σε μία ριζική επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής της και ανακοίνωσε ένα σύνολο μέτρων, με σκοπό να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ένα πακέτο χρηματικών ενισχύσεων και φορολογικών απαλλαγών για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την ακύρωση της αύξησης του φόρου για τα αγροτικά καύσιμα, καθώς και την προστασία των αποζημιώσεων των αγροτών από τους μεγάλους διανομείς με την αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου EGalim II, την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστώνεται η εφαρμογή του και την επιβολή υψηλών προστίμων σε όσους διανομείς και βιομηχάνους δεν τηρούν τις διατάξεις του. Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση του νόμου EGalim θα πραγματοποιούνται, ιδίως στον τομέα της μαζικής εστίασης (50% βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα και 20% βιολογικά προϊόντα στις προμήθειες).

Επίσης, σχεδιάζεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, ώστε να μπορούν οι αγρότες να έχουν ένα ελάχιστο βεβαιωμένο εισόδημα, ενώ υποσχέθηκε ότι το γαλλικό κράτος θα διαθέτει στο εξής 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των εκτροφέων.

Ακόμα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των δαπανών για έκτακτες ανάγκες, άμεση καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, καθώς και επίσπευση της καταβολής των αγροτικών και κτηνοτροφικών αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων- αποτελεί η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η οργάνωση και απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσω ενός πακέτου 10 μέτρων, η κυβέρνηση αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα σαφέστερο σύστημα μειώνοντας σημαντικά τις πάνω από 4.000 ισχύουσες –επί του παρόντος- ρυθμίσεις. Στο σημείο αυτό, έγινε αναφορά ότι η υπερβολική μεταφορά των ευρωπαϊκών προτύπων θα πρέπει να σταματήσει. 

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η μεταβίβαση των γεωργικών εκτάσεων θα διευκολυνθεί, ιδίως με την αύξηση των ορίων απαλλαγής για τη γεωργική κληρονομιά, ενώ θα αναθεωρηθεί και ο νόμος για τις συντάξεις των αγροτών, ο οποίος επιβάλλει υπολογισμό με βάση τα 25 χρόνια εργασίας. Παράλληλα, θα χαλαρώσουν οι κανόνες που απαιτούν από τους γεωργούς να διατηρούν τις εκτάσεις βοσκοτόπων με την εφαρμογή απαλλαγής από την υποχρέωση αγρανάπαυσης για ένα έτος.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση άλλαξε πλεύση όσον αφορά τις οικολογικές μεταρρυθμίσεις που η ίδια είχε προωθήσει. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε αναστολή του σχεδίου Ecophyto, το οποίο προέβλεπε μείωση της χρήσης παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων κατά το ήμισυ μέχρι το 2030. Περαιτέρω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία επιθυμεί εξαίρεση από συγκεκριμένους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ θα επιδιώξει τη γενίκευση της επισήμανσης της προέλευσης προϊόντων και θα εργαστεί για έναν ευρωπαϊκό ορισμό του “συνθετικού κρέατος”.

Ακόμα, η Γαλλία κρίνει ότι τα ουκρανικά πουλερικά πρέπει να υπόκεινται σε ρήτρες διασφάλισης, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα δημητριακά και γενικά να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές ομοειδών που όμως δεν πληρούν τους ίδιους αυστηρούς περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές από τους εκπροσώπους των βασικών αγροτικών συνδικάτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του JA, κ. Gaillot, οι αγρότες προτίθενται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αποκλιμακώνοντας έτσι την κρίση, με τον όρο ότι θα λάβουν γραπτώς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com