Γερμανία: Αρνητικός ο Σολτς στο ενδεχόμενο κατασκευής νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων

«Απαιτούνται ως 15 χρόνια και δαπάνες 15-20 δισ. ευρώ»

by Times Newsroom

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, απέκλεισε κατηγορηματικά την την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παρά τις εκκλήσεις στο κοινοβούλιο να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα.

«Όσοι ζητούν να ανεγερθούν νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια ξεχνούν ότι απαιτούνται ως και 15 χρόνια και δαπάνες 15 ως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή καθενός», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.Θα ολοκληρώνονταν «στα τέλη της δεκαετίας του 1930» και θα παρήγαγαν ρεύμα «με τιμές διπλάσιες ως τριπλάσιες από αυτές που πληρώνουμε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», ανέφερε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης των Σοσιαλδημοκρατών στο Μόναχο, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Οι Βαυαροί ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες την 8η Οκτωβρίου για να αναδείξουν τη νέα κρατιδιακή κυβέρνηση.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας το 2022. Το Βερολίνο έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, εγκαταλείποντας τις φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας. Η Μόσχα μείωσε αισθητά τις προμήθειες αερίου και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανταγωνίζονται για άλλες πηγές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και το φίλα προσκείμενο στον επιχειρηματικό κόσμο συμπολιτευόμενο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχουν καλέσει να παραταθεί η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παρότι οι τελευταίοι σταθμοί έκλεισαν τους αντιδραστήρες τους νωρίτερα φέτος.

Ο κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ έχει δηλώσει πως θέλει να κατασκευαστεί νέος αντιδραστήρας εκεί για να γίνει έρευνα όσον αφορά την πυρηνική σύντηξη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή