Γερουσιαστής του Πούτιν δηλώνει: «Οι S-400 που πουλήσαμε στην Τουρκία είναι για άμυνα – Όχι σαν τα όπλα εφόδου που αγοράζει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ»

Μετά από πρόσκληση του Ερντογάν, ο Ρώσος γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ από το κόμμα του Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία για μια συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Άλα και τον πρόεδρο της τουρκικής «Ομάδας Φιλίας με τη Ρωσία», Μουράτ Μπαϊμπατούρ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατόπιν της συνάντησης, ο Κλίμοφ αναφέρθηκε στους πυραύλους S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τους «αμυντικά όπλα», εν αντιθέσει με τα «όπλα εφόδου» που, όπως είπε, πουλούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

by Times Newsroom

Πρώτα απ’ όλα ο Κλίμοφ μίλησε για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, λέγοντας πως βρίσκονται σε «υψηλό επίπεδο».

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας βρίσκονται σε πραγματικά υψηλό επίπεδο. Αυτό είναι υπέρ και της Τουρκίας και της Ρωσίας. Όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα, τα κράτη μας έχουν δημιουργήσει μοναδικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και αν θα χρειαστεί αυτή να ανανεωθεί με νέους όρους, ο Κλίμοφ σχολίασε ότι δεν το θεωρεί απαραίτητο. «Δε βλέπω την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ενήργησε ως μεσάζων και η Τουρκία και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι το σωστό», είπε. «Το έργο αυτό θα συνεχιστεί ως έχει».

Φτάνοντας στο ζήτημα των S-400, ο Κλίμοφ τόνισε: «Αυτές οι συνομιλίες απαιτούν ηρεμία. Μερικές φορές προκύπτουν κουτσομπολιά. Ένα μόνο μπορώ να πω. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους S-400».

«Είχαμε εμπορικές εμπειρίες όπως αυτή και ήταν θετικές. Είναι κάτι ωφέλιμο και για τα δύο μέρη. Δεν είναι κάτι που γίνεται εναντίον τρίτων χωρών», δήλωσε, συμπληρώνοντας:

«Οι S-400 εξάλλου είναι άμυνα. Για παράδειγμα, τα αεροπλάνα που πουλάνε οι ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι διαφορετικά. Όπλα εφόδου».

Όσον αφορά, τέλος, την κατάσταση στη Συρία, ο Κλίμοφ δήλωσε ότι «Θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες» και πως η Μόσχα έχει έναν «πολύ ανοιχτό, δυνατό και σοβαρό διάλογο τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Άγκυρα».

«Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε όλα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν σε δέκα χρόνια, όχι σε ένα χρόνο. Γι’ αυτό βλέπω αυτή την κατάσταση με επιφυλακτική αισιοδοξία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com