Γλυπτά του Παρθενώνα: Είναι λάθος να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον

Παρότι δεν είναι πια πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

by Times Newsroom

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την άποψη ότι τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Τζόνσον πραγματοποιούσε ομιλία, στην οποία κατά βάση τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και ενάντια στην «πολιτική ορθότητα», καταδικάζοντας την λογοκρισία σε βιβλία του συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ, που χρησιμοποιούνται ως διδακτέα ύλη στα βρετανικά σχολεία.

Ο Τζόνσον μάλιστα επικρότησε το γεγονός ότι πολίτες μπορούν να του απευθύνονται υβριστικά όταν βγαίνει στους δρόμους του Λονδίνου για τρέξιμο.

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός στράφηκε στην υπόθεση των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα,  ο Τζόνσον υποστήριξε πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο διότι το Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος». Ως εκ τούτου, «αν δοθούν πίσω τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα, τότε θα μείνει ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αφήγηση».

«Και πάνω απ’ όλα, δε θα έχουμε απάντηση στα επόμενα χρόνια στις θεωρητικές διεκδικήσεις για αποκατάσταση (μνημείων) από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία, τη Νιγηρία, από οπουδήποτε στεγάζονται θησαυροί στο Μπλούμσμπερι (σσ: έδρα του Βρετανικού Μουσείου). Και ξαφνικά προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τον κόσμο και την πολιτικά ορθή σκέψη, έχεις στερήσει τον κόσμο από έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του και έχεις κόψει ορισμένα ζωτικής σημασίας κομμάτια από τη σπουδαία επίδειξη της ανθρώπινης προόδου», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com