Γουίλιαμ Χούπερ (1943 – 2017) Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός

Περισσότερο γνωστός για την δουλειά του στην κατηγορία των θρίλερ

by Times Newsroom

Ο Γουίλιαμ Τόμπι Χούπερ (Willard Tobe Hooper, 25 Ιανουαρίου 1943 – 26 Αυγούστου 2017) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, περισσότερο γνωστός για την δουλειά του στην κατηγορία των θρίλερ. Οι πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του συμπεριλαμβάνουν τα Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι και Poltergeist.

Ο δημοσιογράφος Στιούαρτ Χέριτατζ της εφημερίδας The Guardian περιέγραψε αυτή την ταινία ως “μια από τις ταινίες με την μεγαλύτερη επιρροή που δημιουργήθηκαν ποτέ”.

Ο Χούπερ γεννήθηκε στο Όστιν του Τέξας και είναι ο γιος της Λόις Μπέλε (πατρώνυμο Κρόσμπυ) και του Νόρμαν Γουίλιαμ Ρέι Χούπερ, διευθυντής θεάτρου στο Σαν Άντζελο. Ενδιαφέρθηκε πρώτη φορά για την δημιουργία ταινιών όταν χρησιμοποίησε την κάμερα 8mm του πατέρα του σε ηλικία 9 ετών. Ο Χούπερ παρακολούθησε μαθήματα ραδιοφώνου-τηλεόρασης-κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και σπούδασε υποκριτική τέχνη στο Ντάλας, έχοντας καθηγητή τον Μπαρούχ Λυμέτ.

Ο Χούπερ εργάστηκε την δεκαετία του 1960 ως καθηγητής πανεπιστημίου και καμεραμάν σε ντοκυμαντέρ. Η ταινία μικρού μήκους του The Heisters (1965) προτάθηκε για να είναι υποψήφια στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους στα Βραβεία Όσκαρ αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί μέσα στον απαιτούμενο χρόνο για την διοργάνωση εκείνης της χρονιάς.

Σκηνοθέτησε την ταινία Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι το 1974. Αργότερα το 1986 σκηνοθέτησε την ταινία Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι 2.

Το 1982 ο Χούπερ σκηνοθέτησε την ταινία Poltergeist η οποία βασίστηκε σε μια ιστορία του Στήβεν Σπίλμπεργκ.

Τον Οκτώβριο του 2009 η Twisted Pictures, η εταιρεία πίσω από τις ταινίες Σε βλέπω (Saw), αγόρασε τα δικαιώματα για την ταινία Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι και δημιούργησε μια νέα ταινία σε 3D, Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι 3D (2013).

Το 2010 ο συγγραφέας και ηθοποιός Μαρκ Γκάτις πήρε συνέντευξη από τον σκηνοθέτη για την σειρά ντοκιμαντέρ του για το BBC, A history of Horror. Ο Χούπερ εμφανίστηκε στο τρίτο επεισόδιο.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Χούπερ, Midnight Movie, κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Three Rivers Press.

Η υπερφυσική ταινία θρίλερ του Djinn έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμπου Ντάμπι το 2013.

Τον Μάιο του 2017 ο Τόμπι Χούπερ δέχτηκε επίθεση από μια πρώην φιλενάδα του.Ο Χούπερ πέθανε στις 26 Αυγούστου 2017 στο Σέρμαν Όακς του Λος Άντζελες σε ηλικία 74 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή