Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Καθηγητή κ. Άρη Ροζάκη…

...στην Έδρα «Επιστήμη των Σύγχρονων Υλικών»

by Times Newsroom

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 8ης Ιουνίου 2023, εξέλεξε τον κ. Άρη Ροζάκη, Καθηγητή Αεροναυτικής και Μηχανολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, Caltech, ως τακτικό μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα «Επιστήμη των Σύγχρονων Υλικών: Μάκρο/Μίκρο/Νάνο-δομική Αντοχή, Κόπωση», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Έλαβε Πτυχίο Bachelor B.A. και Master of Arts, M.A. στην Επιστήμη Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1977), καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μηχανική Στερεών Υλικών και Κατασκευών του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ (1982). Κατέλαβε διαδοχικά θέσεις Καθηγητή στην ανώτατη εκπαίδευση και συγκεκριμένα τις ακόλουθες: Επίκουρος Καθηγητής (1982), Αναπληρωτής Καθηγητής (1988), Καθηγητής (1993) και Καθηγητής της Έδρας «Τέοντορ φον Κάρμαν» (2004 έως και-σήμερα) του Τμήματος των Μεταπτυχιακών Εργαστηρίων Αεροναυπηγικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech). Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Caltech (2009-2015), καθώς και Διευθυντής (και συγχρόνως Πρόεδρος Τμήματος) των Μεταπτυχιακών Αεροδιαστημικών Εργαστηρίων (GALCIT) (2003-2009). Είναι κάτοχος της διακεκριμένης Έδρας Ηγεσίας «Φ. Ότις Μπουθ» (πρώτος κάτοχος τέτοιας Έδρας Ηγεσίας στο Caltech).

Έχει διδακτική εμπειρία 45 ετών σε γνωστά Πανεπιστήμια κυρίως των ΗΠΑ. Έχει διδάξει πολυάριθμα θεμελιώδη και εξειδικευμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Μηχανικής, Αντοχής των Υλικών, Μηχανικής της Θραύσεως και έχει δώσει πολυάριθμα σύντομα μαθήματα επί της Μηχανικής της Θραύσης και Ανάλυσης Αστοχίας στη βιομηχανία (π.χ. Intel corporation; International Semiconductor Manufacturing Technology (Sematech). Επέβλεψε την εκπόνηση 27 διδακτορικών διατριβών και έχει συνεργαστεί με 18 μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Έχει υποβάλει εν συνόλω (216) ερευνητικές εργασίες (articles) σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Είναι κάτοχος 13 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν χορηγηθεί από τις Η.Π.Α. και δύο Αιτήσεων Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας που βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο κ. Ροζάκης έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες κατόπιν προσκλήσεως σε συνέδρια, πανεπιστήμια και άλλους διεθνείς επιστημονικούς και τεχνικούς οργανισμούς και εταιρίες. Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Είναι μέλος -μεταξύ άλλων-3 Ακαδημιών των ΗΠΑ [Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciences), Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences)]. Είναι αποδέκτης σημαντικών διεθνών βραβείων του κλάδου. Αναφέρεται ενδεικτικά το Μετάλλιο και το Βραβείο Rudolf Kingslake (1989) από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής Μηχανικής (SPIE).Το 2012 διορίστηκε Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques από τη Δημοκρατία της Γαλλίας. Το 2015 έλαβε το μετάλλιο Sia Nemat-Nasser από τη SEM για τη διεπιστημονική του χρήση της πειραματικής μηχανικής για να προωθήσει το πεδίο της σεισμολογίας. Παράλληλα, έχει διατελέσει Μέλος και Πρόεδρος πολυάριθμων επιστημονικών Συμβουλίων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com