Η Αλγερία θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στο Κίεβο

Η κίνηση έχει σκοπό την υπεράσπιση «των συμφερόντων του κράτους της Αλγερίας στη χώρα αυτή, καθώς και των Αλγερινών» που ζουν εκεί, εξήγησε το ΥΠΕΞ.

by Times Newsroom

Το Αλγέρι, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχαςαποφάσισε να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στο Κίεβο, που παρέμενε κλειστή αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση έχει σκοπό την υπεράσπιση «των συμφερόντων του κράτους της Αλγερίας στη χώρα αυτή, καθώς και των Αλγερινών» που ζουν εκεί, εξήγησε το ΥΠΕΞ.

Το άνοιγμα της διπλωματικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής στην οποία θα τεθεί επιτετραμμένος, θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την αλγερινή διπλωματία, η δραστηριότητα της πρεσβείας της στο Κίεβο είχε «ανασταλεί εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας».

Ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν είχε ήδη αναγγείλει την Παρασκευή την απόφαση του Αλγερίου να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ο κ. Ταμπούν σημείωσε πως οι αλγερινορωσικές σχέσεις είναι «γνωστές σε όλους», ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ουκρανία «κανονικές».

Το Αλγέρι και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, που ανάγονται στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2021, οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο κρατών έφθασαν σε αξία τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο στρατιωτικό πεδίο, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχουν 23 πετρελαιοπαραγωγά κράτη, καθώς και στο Φόρουμ Κρατών Εξαγωγέων Αερίου (GECF).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή