Η Ελλάδα αποκτά παρουσία στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” με προϋπολογισμό €4.179.188

by Times Newsroom

Ενεργό παρουσία στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ρομποτικής, που δημιουργήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”.

Το έργο, μάλιστα, ενισχύεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €4.179.188. Κύριος στόχος του Ινστιτούτου Ρομποτικής είναι η προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στενή συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα.

Ουσιαστικά, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται πόροι με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής και επιστημονικής δραστηριότητας, που αναμένεται να τονώσουν επίσης την ελληνική αγορά ευρύτερα και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπερβαίνει τα €500 εκατ.

Το έργο έχει αντικείμενο την Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων και εστιάζει τόσο στη βασική, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, σε τρεις ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace): ρομποτική για ασφάλεια και διάσωση, ρομποτική εξωτερικού πεδίου, ρομποτική υγείας και κοινωνική ρομποτική.

Τα εν λόγω εργαστήρια και το Makerspace θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλο το ελληνικό οικοσύστημα Ρομποτικής, επιτρέποντας σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ομάδες και ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τη δοκιμή πρωτοτύπων και την εκτέλεση ερευνητικών δράσεων.

Σύνδεση με Πανεπιστήμια

Περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και λογισμικού, αλλά και την ανακαίνιση του κτηρίου της Μονάδας. Η Μονάδα Ρομποτική θα είναι συνδεδεμένη με ελληνικά και ξένα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας.

Έτσι, επιχειρείται η προσέλκυση συνεργασιών με παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, βιομηχανία, η αγροδιατροφή, η ασφάλεια και η υγεία.

“Με το Ινστιτούτο Ρομποτικής αναβαθμίζουμε το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας και ανοίγουμε νέες δημιουργικές λεωφόρους στους εξαιρετικούς επιστήμονές μας. Προχωρούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, ώστε η Ελλάδα να είναι στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα”, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, τόνισε: “Η Μονάδα θα αναπτύσσει τεχνολογίες ευφυών ρομποτικών συστημάτων, οι οποίες θα εφαρμοστούν έως το επίπεδο πειραματικών πρωτοτύπων, ώστε μετά το πέρας του έργου να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία με στόχο την εγχώρια και διεθνή αγορά, δημιουργώντας ένα κέντρο για την έρευνα και την καινοτομία στην Ρομποτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

“Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στο Ινστιτούτο να στελεχωθεί με ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, να αποκτήσει και να διαμορφώσει τους δικούς του γραφειακούς και εργαστηριακούς χώρους στο “Αθηνά” και να επιταχύνει τις δράσεις έρευνας, καινοτομίας και γενικότερα εξωστρέφειας προς την επιστημονική κοινότητα και την εθνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το νέο Ινστιτούτο εστιάζει σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία και ασφάλεια, η έξυπνη γεωργία, οι εργασίες πεδίου υψηλής κλίμακας, καθώς και η ιατρική ρομποτική”, σημείωσε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ “Αθηνά”, Καθηγητής Γιάννης Εμίρης.

“Δεδομένου ότι η επανάσταση στη ρομποτική βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, αυτό δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει περιφερειακός ηγέτης σε αυτήν την αναδυόμενη, αλλά κρίσιμη, τεχνολογία του μέλλοντος”, τόνισε ο Καθηγητής ΕΜΠ, Εκτελών χρέη Διευθυντή του Ινστιτούτου Ρομποτικής, κ. Πέτρος Μαραγκός.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή