Η Ευρώπη υπογράφει Διακήρυξη Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Αρχών έως το καλοκαίρι

Πρώτη, παγκοσμίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά χάρτα για τα δικαιώματα και τις αρχές στον ψηφιακό χώρο

by Times Newsroom

Μια εξαιρετικά φιλόδοξη πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Ευρώπη, η οποία θέλει να γίνει η πρώτη περιοχή του κόσμου, που θα αποκτήσει χάρτα για τα δικαιώματα και τις αρχές στον ψηφιακό χώρο. Υλοποιώντας το όραμα, που προώθησε σθεναρά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, ήδη από το 2018, να καθιερώσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως νέο ανθρώπινο δικαίωμα, η Ευρώπη θέλει να υπογράψει έως το καλοκαίρι τη Διακήρυξη Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Αρχών,

Η διακήρυξη είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους στην Ε.Ε. και οδηγό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ψηφιακές τεχνολογίες.

Μέσα από τη Διακήρυξη, η Ε.Ε. θέλει να κατοχυρώσει – πρώτη παγκοσμίως – βασικά δικαιώματα και αρχές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τοποθετεί, για παράδειγμα, τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα, στηρίζει την αλληλεγγύη και τη συμπεριληπτικότητα στον ψηφιακό κόσμο, διασφαλίζει την ελευθερία της επιλογής στο Διαδίκτυο και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώµατα των ανθρώπων, να στηρίζουν τη δηµοκρατία και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι παράγοντες του ψηφιακού τοµέα ενεργούν υπεύθυνα και µε ασφάλεια. Η Ε.Ε. προωθεί τις αξίες αυτές σε ολόκληρο τον κόςµο», αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χάρτα ψηφιακών δικαιωμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε το περίγραμμα της Διακήρυξης για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και τις Ψηφιακές Αρχές, προτείνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να την προσυπογράψουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να συζητήσουν το σχέδιο διακήρυξης και να το εγκρίνουν στο ανώτατο επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι.

“Όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε ψηφιακές δεξιότητες, σε ψηφιακές δηµόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε δίκαιες συνθήκες εργασίας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να επωφελούνται από ένα δίκαιο online περιβάλλον, στο οποίο θα είναι προστατευµένοι από παράνοµο και βλαβερό περιεχόµενο και να χειραφετούνται, όταν αλληλεπιδρούν µε νέες και εξελισσόµενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη”, είναι μεταξύ άλλων το σκεπτικό της Διακήρυξης.

Φιλοδοξία της Ε.Ε. είναι μόλις εγκριθεί από όλα τα μέρη, η Διακήρυξη να καθορίσει επίσης την προσέγγιση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα προωθήσει η Ε.Ε. σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Επιθυμούμε ασφαλείς τεχνολογίες που να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και να σέβονται τα δικαιώματα και τις αξίες μας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Θέλουμε, επίσης, να έχουν όλοι και όλες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες μας», τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή