«Η γεωμετρική ανάπτυξη των αρχαίων θεάτρων του Διονύσου Ελευθερέως στην Αθήνα και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου κατά 4ο αι. π.Χ.»

Κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο συμβάλλει ενεργά, από το 2008 μέχρι σήμερα, στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την ελληνική επικράτεια

by Times Newsroom
  • Ομιλητής : Κωνσταντίνος Μπολέτης | Δρ Αρχιτέκτων-Αναστηλωτής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus συνεχίζουν τον φετινό κύκλο διαλέξεων σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο συμβάλλει ενεργά, από το 2008 μέχρι σήμερα, στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την ελληνική επικράτεια.

Κωνσταντίνος Μπολέτης

Στη δεύτερη ομιλία, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ Αρχιτέκτων-Αναστηλωτής, θα μιλήσει στο κοινό για τη «Γεωμετρική ανάπτυξη των αρχαίων θεάτρων του Διονύσου Ελευθερέως στην Αθήνα και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου κατά τον 4ο αι. π.Χ.».

Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Οι μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές στους αρχαίους θεατρικούς χώρους, από το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. και μετά, έχουν συσχετιστεί με την καθοριστικής σημασίας εισαγωγή και διάδοση του κυκλικού σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική τους. Άλλωστε, κατά τον 4ο αι., παρατηρείται μεγάλη εμβάθυνση σε βασικές γεωμετρικές θεωρίες και τεχνικές που σχετίζονται με τον κύκλο και τα στερεά σχήματα, από την εφαρμογή των οποίων καθίστατο εφικτή η σύλληψη και δημιουργία κοίλων ακόμη και γιγαντιαίων διαστάσεων. Τα θέατρα στα Ιερά του Διονύσου Ελευθερέως στην Αθήνα και του Ασκληπιού στην Επίδαυρο ‒με χωροταξικούς περιορισμούς το πρώτο και ελεύθερη ανάπτυξη στον χώρο το δεύτερο‒ είναι κορυφαία πρώιμα παραδείγματα ολοκληρωμένου κυκλικού σχεδιασμού και απεικάζουν χαρακτηριστικά το πέρασμα από την χρηστική στην εμβληματική αρχιτεκτονική.

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com