Η «γεωπολιτική Ευρώπη» του Όλαφ Σολτς

Στον διεθνή ρόλο της ΕΕ θέλησε να εστιάσει ο Γερμανός καγκελάριος κατά την ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

by Times Newsroom

Ουσιαστικά ο καγκελάριος επανέλαβε, σε μεγάλο βαθμό, τις προτάσεις για μία «γεωπολιτική Ευρώπη», που είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2022 σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Μία Ευρώπη που μιλάει με μία, ενιαία φωνή. Που λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία και όχι πλέον με ομοφωνία στην εξωτερική και στη φορολογική πολιτική, ει δυνατόν και σε άλλους τομείς. Που δίνει προτεραιότητα στην αμυντική συνεργασία, σε αγαστή σύμπνοια με το ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη ακούγεται μόνον όταν μιλάει με μία φωνή, ο πόλεμος στη Ρωσία το απέδειξε αυτό», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος στο Στρασβούργο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την ιστορική παρακαταθήκη του αείμνηστου Βίλλυ Μπραντ.

Αλλά η «γεωπολιτική Ευρώπη» του Όλαφ Σολτς επεκτείνεται και στην εμπορική πολιτική. Επισπεύδει, αντί να καθυστερεί, τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της λατινοαμερικανικής MERCOSUR, με την Κένυα, την Ινδονησία ή και άλλους ενδιαφερόμενους στο Νότιο Ημισφαίριο. «Εάν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, τότε άλλοι είναι εκείνοι που θα υπαγορεύσουν τελικά τους κανόνες του παιχνιδιού και μάλιστα με χαμηλότερα κοινωνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές», ανέφερε ο καγκελάριος στο Στρασβούργο, υπονοώντας προφανώς τη Ρωσία και την Κίνα.

«Σκληρή δουλειά» για συμβιβασμό στα οικονομικά

Ο Όλαφ Σολτς και το προεδρείο
Άποψη του προεδρείου στη διάρκεια της ομιλίας Σολτς στο ΣτρασβούργοΕικόνα: Johanna Geron/REUTERS

Δεν έλειψαν ασφαλώς οι ιστορικές αναφορές στην φρίκη του πολέμου και στην ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά και η έκφραση ευγνωμοσύνης για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όσον αφορά τις παρούσες θεσμικές εκκρεμότητες, ο καγκελάριος «χαιρετίζει» το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται προτάσεις για μελλοντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κατά τα άλλα απέφυγε να αναφερθεί στις ιδέες που είχε διατυπώσει προ μηνών η Συντακτική Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, κάτι που προκάλεσε μάλιστα έντονη κριτική από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

Κριτική, τόσο από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όσο και από τους Πράσινους, προκάλεσε στο Στρασβούργο και η αρχική «αφωνία» του Όλαφ Σολτς στο επίμαχο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας.Στη δευτερολογία του πάντως ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν θα αφεθεί να βυθιστεί σε μία κρίση χρέους», για να συμπληρώσει ωστόσο αμέσως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα επιτρέπονται και ότι δεν πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειωθεί το χρέος». Κατά συνέπεια, αναζητείται «η κατάλληλη ισορροπία» και για να γίνει αυτό «χρειάζεται σκληρή δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετανάστευση και αλληλεγγύη

Βάρκα με μετανάστες στα ανοιχτά της Λαμπερντούζα
Αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτησε ο Όλαφ ΣολτςΕικόνα: Jeremias Gonzales/AP Photo/picture alliance

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γερμανός καγκελάριος στις προσπάθειες για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική με βάση τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024. «Η αλληλεγγύη δεν προκύπτει ξαφνικά, ως επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά εκφράζεται με συγκεκριμένες πράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σημερινή ομιλία του Όλαφ Σολτς συμπίπτει χρονικά με την «Ημέρα της Ευρώπης» στις 9 Μαΐου, αλλά εντάσσεται σε μία ευρύτερη σειρά ομιλιών από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων με κεντρικό σύνθημα «Αυτή είναι η Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο είχε μιλήσει στην Ολομέλεια του Στρασβούργου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούλιο του 2022.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή