Η συνάντηση του Κίσινγκερ με τον Μάο Τσετούνγκ και η αντίδραση του δεύτερου για το ύψος της συζύγου του

Ένα χαρακτηριστικό βίντεο δείχνει τον Μάο να ενθουσιάζεται με την Νάνσι Κίσινγκερ, αλλά και να εκπλήσσεται από τη μεγάλη διαφορά ύψους του ζεύγους.

by Times Newsroom

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χένρι Κίσινγκερ, ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, που υπήρξε, όμως, εξαιρετικά αμφιλεγόμενος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ στην προεδρία βρέθηκε στο επίκεντρο της εξουσίας κατά τη διάρκεια των πιο κρίσιμων γεγονότων του περασμένου αιώνα.

Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976), κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο, για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Η προσέγγιση αυτή έβαλε τέλος στην απομόνωση του ασιατικού γίγαντα και συνέβαλλε στη ραγδαία άνοδο της ισχύος της στην παγκόσμια σκηνή, πάνω απ’ όλα στο επίπεδο της οικονομίας.

Με αφορμή τον θάνατό του, η ζωή του και ο ρόλος του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ένα χαρακτηριστικό βίντεο δείχνει τον Μάο να ενθουσιάζεται με την Νάνσι Κίσινγκερ, αλλά και να εκπλήσσεται από τη μεγάλη διαφορά ύψους του ζεύγους.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που γιόρτασε τα 100 του χρόνια τον Μάιο, συνέχιζε να είναι προνομιακός συνομιλητής πολλών από τους ισχυρούς του κόσμου, παρότι είχαν περάσει δεκαετίες, κατά τις οποίες δεν είχε πλέον την ευθύνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, όταν πήγε στο Πεκίνο και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com