Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία (CDK-F) κατήγγειλε επίσης έντονα την επίθεση κατά της μόνιμης αγρυπνίας:

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αποκαλύπτουν μια σκόπιμη επιθυμία του τουρκικού κράτους να μεταφέρει την καταστολή και τις απειλές του προς τους Κούρδους που διαδηλώνουν ειρηνικά στην Ευρώπη.

Η πρόθεση του τουρκικού κράτους είναι προφανής: «να σπείρει χάος γύρω από αυτή τη μόνιμη αγρυπνία για να την ποινικοποιήσει».

Η αγρυπνία τελείται καθημερινά από το 2012 έξω από το ΣτΕ, κάθε εβδομάδα μια ομάδα εκπροσωπεί την κουρδική διασπορά από διάφορες χώρες, με αξιωματούχους και κορυφαίους διεθνείς πολιτικούς να συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία.

Η πρακτική της απόλυτης απομόνωσης που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν στη φυλακή Ιμραλί της Τουρκίας έχει καταδικαστεί διεθνώς ως βασανιστήριο, με τους δικηγόρους και την οικογένεια να απαγορεύονται οι επαφές για τα τελευταία τρία χρόνια της απομόνωσης του κρατούμενου στο νησί υψίστης ασφαλείας από το 1999.

Ωστόσο, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης (CPT) απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα του Οτσαλάν ούτε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, μέλος του CoE, να σταματήσει τις βασανιστικές συνθήκες.

Διεθνείς θεσμοί, όπως η CPT, που είναι υπεύθυνοι για την υποχρέωση των κυβερνήσεων να λογοδοτούν για το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν επικριθεί ευρέως επειδή δεν τήρησαν το καταστατικό τους.

Η ευρύτερη εκστρατεία, «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση στο Κουρδικό Ζήτημα», ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, σε μια ανανεωμένη προσπάθεια να ενισχύσει την προβολή σε όλο τον κόσμο, να παρέχει εκπαιδευτικά φόρουμ και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών , να πιέσει για λογοδοσία και να απαιτήσει δράση από τους αρμόδιους θεσμούς και κυβερνήσεις.

Medyanews

The Hellenic Information Team