Ινδία: Κρατίδιο ψηφίζει νομοθεσία-ορόσημο για Ενιαίο Αστικό Κώδικα: Κρατίδιο ψηφίζει νομοθεσία-ορόσημο για Ενιαίο Αστικό Κώδικα

Ο Ενιαίος Αστικός Κώδικας απαγορεύει μεταξύ άλλων την πολυγαμία, κάτι το οποίο προκαλεί την αντίδραση των μουσουλμάνων της χώρας

by Times Newsroom

Βουλευτές σε μικρό ινδικό κρατίδιο, που κυβερνάται από το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ενέκριναν χθες, Τετάρτη, νομοθεσία-ορόσημο για την ενοποίηση των νόμων που αφορούν τους πολίτες όλων των θρησκειών, μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται πολλοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν μειονότητα.

Η έγκριση από το κρατίδιο Ουταράχαντ των Ιμαλάιων το καθιστά το πρώτο στη χώρα, μετά την ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία το 1947, που θα εφαρμόσει έναν Ενιαίο Αστικό Κώδικα, μια αμφιλεγόμενη δέσμευση που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες το BJP, μερικούς μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή, οι ινδουιστές, οι μουσουλμάνοι, οι χριστιανοί, όπως και άλλες θρησκευτικές ομάδες στην Ινδία ακολουθούν τους δικούς τους, ιδιαίτερους νόμους και έθιμα, ή τον εναλλακτικό κοσμικό κώδικα για τον γάμο, την υιοθεσία και την κληρονομιά.

Η κίνηση του Ουταράχαντ να θέσει εκτός νόμου την πολυγαμία και άλλες μουσουλμανικές πρακτικές αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο ώστε και άλλα κρατίδια, στα οποία κυβερνά το BJP, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, παρά την οργισμένη αντίδραση από κάποιους ηγέτες της ισχυρής μειονότητας των 200 εκατ. μουσουλμάνων στη χώρα.

«Ο Ενιαίος Αστικός Κώδικας θα δώσει το δικαίωμα στην ισότητα σε όλους χωρίς καμία διάκριση … Πρέπει να γράψουμε ιστορία με το να τον εγκρίνουμε», δήλωσε ο Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, ο επικεφαλής υπουργός τους κρατιδίου, λίγο πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου. Πολιτικός σύμβουλος του Ντάμι επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο του κρατιδίου, όπου το BJP κατέχει την πλειοψηφία, ψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο κώδικας θέτει τέλος στη θρησκευτική ερμηνεία νόμων που αφορούν τον γάμο, το διαζύγιο, την κληρονομιά, την υιοθεσία και τη διαδοχή.

Ο Ντάμι δήλωσε ότι «παρέχει ασφάλεια στις γυναίκες και τις κάνει πιο ισχυρές».

Ο κώδικας ορίζει μια ελάχιστη ηλικία για γάμο για τα δύο φύλα. Εγγυάται ίσα δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες για θέματα που σχετίζονται με το διαζύγιο, τον διαμοιρασμό στην προγονικής περιουσίας και προσφέρει δικαιώματα σε υιοθετημένα παιδιά, σε αυτά που γεννήθηκαν εκτός γάμου ή μέσω παρένθετης μητέρας.

Νομικός που εργάστηκε στο νομοσχέδιο αυτό στο Ουταράχαντ δήλωσε ότι οι νόμοι της ισλαμικής Σαρία επιτρέπουν την πολυγαμία και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που να απαγορεύουν τον γάμο ανηλίκων.

Η Ινδία είναι κατά 80% ινδουιστική και περίπου κατά 14% μουσουλμανική, ενώ είναι η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στον κόσμο. Οι μουσουλμάνοι κατηγορούν το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα του Μόντι ότι ακολουθεί μια ινδουιστική ατζέντα που κάνει διακρίσεις σε βάρος τους και επιβάλλει άμεσα νόμους που εμπλέκονται με την πίστη τους. Ο Μόντι το αρνείται αυτό, αλλά η κατάσταση έχει οδηγήσει σε σποραδικά περιστατικά βίας μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων.

Ο Ασαντουντίν Οβαΐσι, μουσουλμάνος πολιτικός από τη νότια Ινδία, δήλωσε ότι ο κώδικας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας «ινδουιστικός κώδικας δεοντολογίας». «Εχω το δικαίωμα να ασκώ την πίστη μου … και την κουλτούρα μου αλλά ο Ενιαίος Αστικός Κώδικας μας εμποδίζει να ασκήσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας», δήλωσε στο Reuters.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό ένας άνδρας και μια γυναίκα να καταγράφουν τον γάμο τους και επίσης να καταθέτουν ενημερωτικό σημείωμα σε κυβερνητική υπηρεσία όταν συζούν με τον/την σύντροφό τους. Η λήξη μιας τέτοιας σχέσης συμβίωσης θα πρέπει να πάλι να αναφέρεται στην αστυνομία.

«Ο Ενιαίος Αστικός Κώδικας του Ουταράχαντ είναι πατριαρχικός μέχρι το κόκαλο» δήλωσε η Σουμπασίνι Αλί, υψηλόβαθμο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (Μαρξιστικό), στην πλατφόρμα Χ. Ο Κώδικας «αρνείται στις γυναίκες το δικαίωμα επιλογής. Ένα ζευγάρι από διαφορετικές κάστες που πηγαίνει να καταγράψει τον γάμο του, προσκαλεί τον θάνατο», δήλωσε.

Πολλοί νεαροί Ινδοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι η κίνηση για καταγραφή των σχέσεων συμβίωσης είναι άμεση παραβίαση της ιδιωτικότητας, αλλά το BJP απέρριψε τις επικρίσεις αυτές.

«Όσο εξελίσσεται η κοινωνία, (η κυβέρνηση) πρέπει να ρυθμίζει νέες πρακτικές», δήλωσε η Ρίκα Αρία, υπουργός Πρόνοιας για Παιδιά και Γυναίκες στην Ουταράχαντ, στον τηλεοπτικό σταθμό NDTV. «Είναι μια σύγχρονη κίνηση και όχι απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικότητας κάποιου».

Πολλά κρατίδια στα οποία κυβερνά το BJP, όπως το Γκουτζαράτ, το Ουτάρ Πραντές, το Άσαμ και το Ρατζαστάν, έχουν αποφασίσει να εισαγάγουν τον Ενιαίο Αστικό Κώδικα, που είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις στο πολιτικό μανιφέστο του BJP του Μόντι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com