Ινδία: Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις απειλούν την αγροτική παραγωγή και τον πληθωρισμό

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ινδία θα πιέσει για περιορισμούς των εξαγωγών στα σιτηρά - Κίνδυνος συρρίκνωσης των αγροτικών εισοδημάτων λόγω της μικρότερης παραγωγής

by Times Newsroom

Στη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ινδίας, η οποία αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, εξελίσσονται οι μικρότερες εδώ και έναν αιώνα βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων λόγω της μικρότερης παραγωγής.

Η δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία της Ινδίας που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη και κατέγραφε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση του τελευταίου έτους, επισκιάστηκε από την ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι οι βροχές του Αυγούστου ήταν οι χαμηλότερες τουλάχιστον από το 1901.

Αυτό αποδίδεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην επανεμφάνιση του φαινόμενου Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και οδηγεί σε λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως ο περιορισμός των εξαγωγών βασικών τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια στο εσωτερικό της χώρας, και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλό 15 μηνών.

«Στο μέλλον, η εντατικοποίηση του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγροτική οικονομία και τη συνολική ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», δήλωσε ο Pranjul Bhandari, οικονομολόγος της HSBC.

Σιτηρά

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ινδία θα πιέσει για περιορισμούς των εξαγωγών στα σιτηρά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την αγροτική οικονομία που συμβάλλει τουλάχιστον στο ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και δεν έχει αλλάξει ακόμη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6,5% για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Οι οικονομολόγοι της Nomura, Sonal Varma και Aurodeep Nandi, αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ινδίας στο 5,9% από 5,5% προηγουμένως, αλλά επεσήμαναν τους κινδύνους επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο αγροτικός τομέας της Ινδίας επεκτάθηκε κατά 3,5% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με επιβράδυνση από 5,5% τον Ιανουάριο-Μάρτιο. Η σπορά οσπρίων, ελαιούχων σπόρων και βαμβακιού είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσαν οι οικονομολόγοι της CareEdge με επικεφαλής τον Rajani Sinha.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com