ΗΠΑ: 26 κλινικές αμβλώσεων έκλεισαν μέσα σε 100 ημέρες από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Εξήντα έξι κλινικές σταμάτησαν να κάνουν επεμβάσεις διακοπής της κύησης στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με μια μελέτη του ινστιτούτου Guttmacher που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις πρώτες 100 ημέρες μετά την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου, 13 Πολιτείες απαγόρευσαν πλήρως τις αμβλώσεις και άλλες δύο, το Ουισκόνσιν και η Τζόρτζια, επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στην πρακτική αυτήν. Σε αυτές τις 15 Πολιτείες, που όλες μαζί διέθεταν 79 κλινικές αμβλώσεων, οι 26 έκλεισαν πλήρως – μεταξύ αυτών και εκείνη του Μισισιπί, που στάθηκε αφορμή για την ιστορική ανατροπή της εμβληματικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973. Σαράντα κλινικές σταμάτησαν να κάνουν αμβλώσεις, όμως συνεχίζουν να παρέχουν άλλου είδους ιατρικές υπηρεσίες, πρόσθεσε το ινστιτούτο, το οποίο αγωνίζεται για την πρόσβαση των γυναικών σε αντισυλληπτικά μέσα και σε αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο.

Οι 13 κλινικές που εξακολουθούν να κάνουν αμβλώσεις βρίσκονται όλες στην Τζόρτζια, όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, μόνο όμως κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της κύησης.

Στις 14 Πολιτείες που δεν διαθέτουν πλέον καμία κλινική (μεταξύ αυτών το Τέξας, το Μισούρι, η Λουιζιάνα και η Αριζόνα), το 2020 έγιναν περισσότερες από 125.000 αμβλώσεις. Μόνο στην Τζόρτζια έγιναν 41.000.

Περίπου 22 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε αυτές τις Πολιτείες, δηλαδή το 29% των Αμερικανίδων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Πλέον, οι γυναίκες αυτές «θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλες Πολιτείες για να κάνουν άμβλωση (αναλαμβάνοντας και το άμεσο ή έμμεσο κόστος των μεταφορικών, της φύλαξης των άλλων παιδιών τους και της απουσίας από την εργασία τους), να κάνουν άμβλωση με δικά τους μέσα ή να συνεχίζουν την εγκυμοσύνη», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Το κλείσιμο των κλινικών αυτών είχε επίσης ως αποτέλεσμα να «κατακλυσθούν» από αιτήματα, φτάνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους, οι κλινικές αμβλώσεων σε άλλες Πολιτείες. Η κατάσταση «θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», γράφει το ινστιτούτο, καθώς και άλλες Πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, το Οχάιο ή η Νότια Καρολίνα, προωθούν νόμους για την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι οποίοι όμως έχουν προσωρινά μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια. Εντέλει, στις 26 από τις 50 Πολιτείες αναμένεται ότι θα απαγορευθούν πλήρως οι αμβλώσεις ή θα περιοριστούν δραστικά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή