ΗΠΑ: Δις ισόβια στον «διπρόσωπο» δικηγόρο που σκότωσε την οικογένειά του για να καλύψει τις απάτες του

Οι ένορκοι στο δικαστήριο του Γουολτέρμπορο χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για να τον κρίνουν ένοχο

by Times Newsroom

Η δίκη του συνεπήρε την Αμερική και βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων: ο Άλεξ Μέρντοου, ένας γνωστός δικηγόρος, προερχόμενος από μια οικογένεια περίβλεπτων νομικών και εισαγγελέων της Νότιας Καρολίνας, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της συζύγου και του γιου του, το 2021.

Αλλεπάλληλα ψέματα, απάτες, εθισμός στα οπιοειδή, ύποπτοι θάνατοι στο κοντινό περιβάλλον του… η πτώση του μεγαλόσωμου άνδρα με το συχνά ανέκφραστο πρόσωπο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και σε πολλά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται αυτήν την περίοδο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Προτού να ανακοινώσει την ποινή, ο δικαστής Κλίφτον Νιούμαν απευθύνθηκε στον Μέρντοου, δηλώνοντας ότι του είναι αδύνατον να καταλάβει τη «διπροσωπία» ενός δικηγόρου που κάποτε αγόρευε στο δικαστήριο και τώρα βρέθηκε στην άλλη πλευρά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Υπενθύμισε ότι ο Μέρντοου προέρχεται από μια «δυναστεία» νομικών, μια «αξιοσέβαστη οικογένεια που είχε υπό τον έλεγχό της τη δικαιοσύνη σε αυτήν την περιοχή εδώ και έναν αιώνα».

Σε βαθμό μάλιστα που ένα πορτρέτο του παππού του κατηγορουμένου κοσμούσε τη δικαστική αίθουσα, μέχρι που ο δικαστής διέταξε να το απομακρύνουν.

Ο Άλεξ Μέρντοου, με χειροπέδες και τη στολή των κρατουμένων, επέμεινε στην αθωότητά του. Στο δικαστήριο βρισκόταν και ο γιος του, ο Μπάστερ. «Σέβομαι αυτό το δικαστήριο αλλά είμαι αθώος. Δεν θα έκανα ποτέ κακό στη σύζυγό μου τη Μάγκι (…) και στον γιο μου τον Πόου-Πόου», επέμεινε, αποκαλώντας τον γιο του Πολ με το παρατσούκλι του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 54χρονος Μέρντοου καταχράστηκε τεράστια χρηματικά ποσά από το δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν, από τους φίλους του, ακόμη και από τους κληρονόμους της οικιακής βοηθού που σκοτώθηκε όταν σκόνταψε στον σκύλο της οικογένειας και έπεσε από τη σκάλα. Φέρεται ότι σκότωσε τη γυναίκα και τον γιο του σε μια προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν οι απάτες του. Κατηγορείται επίσης για ασφαλιστική απάτη επειδή ζήτησε από έναν έμπορο ναρκωτικών να τον πυροβολήσει για να εισπράξει ο άλλος γιος του την ασφάλεια ζωής.

Οι ένορκοι στο δικαστήριο του Γουολτέρμπορο χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για να τον κρίνουν ένοχο και ο δικαστής του επέβαλε δύο φορές ισόβια. «Ξέρω ότι θα δείτε τον Πολ και τη Μάγκι το βράδυ, όταν θα προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν να σας επισκεφθούν», του είπε.

Ο εισαγγελέας Κρέιτον Γουότερς έκανε λόγο για έναν «δολοπλόκο» άνθρωπο που «καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τόσων πολλών ανθρώπων, των φίλων, των συγγενών, των συνεταίρων του και, κυρίως, τη Μάγκι και του Πολ». «Κανείς δεν ήξερε ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο άνδρας. Και αυτό είναι τρομακτικό», πρόσθεσε.

Ο Μέρντοου παραδέχεται τις κλοπές, τις οποίες λέει ότι διέπραξε για να πληρώνει τα οπιοειδή στα οποία ήταν εθισμένος αλλά και για να καλύψει τις απώλειες από τις κακές επενδύσεις του. Δεν έχει ομολογήσει τους φόνους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σκότωσε με δύο διαφορετικά τουφέκια τη σύζυγό του και τον μικρότερο γιο του στις 7 Ιουνίου 2021, μέσα στο τεράστιο κτήμα της οικογένειας στο Κόλτον της Νότιας Καρολίνας, όπου πήγαιναν για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα.

Η υπόθεση συνάρπασε τις ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τα πιο σοβαρά, έκαναν φύλλο και φτερό τη ζωή της οικογένειας – με τις τρεις γενιές εισαγγελέων και δικαστών στο ενεργητικό της. Πολλά podcast και ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix, που τιτλοφορείται «Το αίμα των Μέρντοου: σκάνδαλο στη Νότια Καρολίνα», είναι αφιερωμένα στην υπόθεση. Τα ενημερωτικά κανάλια μετέδιδαν απευθείας τις καταθέσεις συναδέλφων και εξαπατημένων φίλων του Μέρντοου, που αφηγήθηκαν πώς εκείνος τους απέσπασε εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να το καταλάβουν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή