ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν απαγορεύει στις εταιρείες «προηγμένης τεχνολογίας» να χτίζουν εργοστάσια στην Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να χτίζουν εργοστάσια «προηγμένης τεχνολογίας» στην Κίνα, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

by Times Newsroom

Το παραπάνω πρόκειται για μέρος ενός σχεδίου ύψους 50 δισ. δολαρίων, με κύριο στόχο την οικοδόμηση μιας ισχυρής αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών (μικροτσίπ).

Επιχειρηματικοί όμιλοι στις ΗΠΑ έχουν πιέσει την κυβέρνηση ζητώντας περισσότερη υποστήριξη, επιθυμώντας να απεξαρτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την Κίνα σε μια περίοδο όπου παρατηρείται έλλειψη στα μικροτσίπ.

«Θα διασφαλίσουμε ότι όσοι λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση δεν θα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια… δεν θα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν στην Κίνα, δεν θα μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής στην Κίνα για μια περίοδο δέκα ετών», εξήγησε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

«Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν τέτοια χρηματοδότηση θα μπορούν να επενδύουν μόνο κάποια από τα εργοστάσιά στην Κίνα, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνον την κινεζική αγορά».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υπογράψει νόμο με τον οποίο δέσμευε 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική έρευνα, εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ χάνουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που κατασκευάζουν εργοστάσια κατασκευής τσιπ υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς ημιαγωγών, οι οποίοι είναι βασικοί για τα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, από σχεδόν 40% το 1990.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς, λέγοντας ότι θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου»

Ορισμένοι κατασκευαστές τσιπ από τις ΗΠΑ ήδη βιώνουν τον αντίκτυπο της καταστολής της Ουάσιγκτον στην πώληση αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Nvidia και η AMD ενημερώθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους πως θα έπρεπε να σταματήσουν την πώληση τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Ο Dan Ives της Wedbush Securities χαρακτήρισε τους περιορισμούς «γροθιά» για τη Nvidia.

«Αυτή η κίνηση πραγματικά θα πυροδοτήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Κίνα», είχε μάλιστα συμπληρώσει ο κ. Ives, μιλώντας στο BBC.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com