Ιράν: Άγριες διαδηλώσεις λόγω επισιτιστικής κρίσης – Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν έως κατά 300% σε βασικά προϊόντα

by Times Newsroom

Χάος επικρατεί σε πολλές πόλεις του Ιράν, καθώς είναι σε εξέλιξη ένα κύμα διαδηλώσεων που έχει δημιουργήσει η επισιτιστική κρίση που μαστίζει την χώρα, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε αληθινά πυρά και πυροβόλησε κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους αφού κόπηκαν οι επιδοτήσεις για τρόφιμα προκαλώντας εκτόξευση των τιμών έως κατά 300% σε κάποια βασικά προϊόντα με αλεύρι. Οι διαμαρτυρίες γρήγορα έλαβαν πολιτικό χαρακτήρα, με τα πλήθη να ζητούν το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θυμίζοντας τις ταραχές του 2019 που ξεκίνησαν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Μάλιστα, οι εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σοβαρές συγκρούσεις σε πόλεις όπως η Φαρσάν στο κεντρικό Ιράν, όπου η αστυνομία εξαπέλυσε πυρά κατά των διαδηλωτών. Στη Σαχρ-ε Κορντ και τη Χαφσετζάν, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

«Μην φοβάστε, μην φοβάστε, είμαστε μαζί σε αυτό», ακούγονται να τραγουδούν οι διαδηλωτές στην πόλη Ντεζφούλ στο νότιο Ιράν σύμφωνα με βίντεο. Το Reuters δεν κατάφερε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των αναρτήσεων αυτών από ανεξάρτητη πηγή.

Σημειώνεται, ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 85 εκατ. κατοίκων του Ιράν ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και της κρατικής διαφθοράς, οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα έχουν πλήξει ακόμα περισσότερο την οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή