Ιρανή σκακίστρια δέχεται απειλές επειδή συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ

Εφημερίδες, ανάμεσά τους οι Figaro και η El Pais, έγραψαν ότι η Χαντέμ δεν θα επιστρέψει στο Ιράν και θα εγκατασταθεί στην Ισπανία.

by Times Newsroom

Μια ιρανή σκακίστρια έφθασε σήμερα στην Ισπανία έχοντας δεχτεί, σύμφωνα με πρόσωπο του στενού της κύκλου, προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στο Ιράν επειδή συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά σκακιού στο Καζακστάν χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της.

Η Σάρα Χαντέμ, γεννημένη το 1997, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στα τουρνουά της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) World Rapid και Blitz Chess στο Αλμάτι χωρίς την ισλαμική μαντίλα που είναι υποχρεωτική με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς της χώρας.

Η πηγή, που πρόσκειται στην σκακίστρια και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι η Χαντέμ δέχτηκε πολλές τηλεφωνικές κλήσεις με τις οποίες πρόσωπα την προειδοποιούσαν να μην επιστρέψει στην πατρίδα της μετά το τουρνουά, ενώ άλλοι την παρότρυναν να επιστρέψει δεσμευόμενοι ότι “το πρόβλημα θα λυθεί”.

Η πηγή είπε ακόμη ότι οι γονείς και οι συγγενείς της Χαντέμ, που ζουν στο Ιράν, επίσης δέχτηκαν απειλές, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Χαντέμ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Σαρασαντάτ Χαντεμαλσαριέχ, έφθασε σήμερα στην Ισπανία, σύμφωνα με την πηγή.

Δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Εφημερίδες, ανάμεσά τους οι Figaro και η El Pais, έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαντέμ δεν θα επιστρέψει στο Ιράν και θα εγκατασταθεί στην Ισπανία.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση να της παράσχουν ασφάλεια με τη συνεργασία της αστυνομίας του Καζακστάν, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν τέσσερις σωματοφύλακες έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει η Χαντέμ, είπε η πηγή.

Η Χαντέμ βρίσκεται στην 804η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIDE.

Η ιστοσελίδα για την διοργάνωση στο διάστημα 25-30 Δεκεμβρίου την αναφέρει ως διαγωνιζόμενη και στα δύο τουρνουά.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει κατηγορήσει ξένους αντιπάλους της ότι υποδαύλισαν τις ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράν πριν από τρεις μήνες μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ιράν, φέρνοντας τις αρχές αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Μέσα σε ένα μήνα από τον θάνατο της Αμινί, το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το ιρανικό Κουρδιστάν, τη γενέτειρά της, εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν: σε σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι νόμοι που υποχρεώνουν τη χρήση χιτζάμπ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων με μια σειρά από ιρανές αθλήτριες να διαγωνίζονται σε διοργανώσεις του εξωτερικού χωρίς να φορούν την ισλαμική μαντίλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή