Ισπανία: Δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Σύμφωνα με το ισπανικό ΥΠΕΞ, θα πρέπει να γίνουν πολλά, για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων

by Times Newsroom

Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και εμμένει στην αρχική της στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Αυτή την απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ της Ισπανίας απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Όπως αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, «η Ισπανία παραμένει σταθερή στη θέση της να μην αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία στην οποία προχώρησε η Πρίστινα το 2008. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του εδάφους του Κοσόβου* μέσω διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα». Η Ισπανία, όταν αναφέρει το όνομα του Κοσόβου, πάντα χρησιμοποιεί αστερίσκο υποδηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου».

Επιπλέον, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρει στο Tanjug ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στις 27 Φεβρουαρίου με την αποδοχή του ευρωπαϊκού σχεδίου από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ωστόσο, επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, έδωσαν τη συγκατάθεση τους, στα τέλη Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλες, για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας. Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα, στη Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com