Ισπανία: Πρόστιμο 530 εκατ. δολαρίων στη Booking.com για αθέμιτο ανταγωνισμό

by Times Newsroom

Πρόστιμο ύψους 530 εκατ. δολαρίων για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού προβλέπει σχέδιο απόφασης της Ισπανικής Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) σε βάρος της Booking.com.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking.com, Glen Fogel, ανακοίνωσε το προτεινόμενο πρόστιμο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εσόδων της πλατφόρμας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του για την απόφαση και κάνοντας λόγο για ένα «αυθαίρετα μεγάλο» πρόστιμο. Η Booking.com σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Η πλατφόρμα είναι ηγέτης στην Ισπανική αγορά διαδικτυακών κρατήσεων καταλύματος.

Αθέμιτες πρακτικές κατά των ξενοδοχείων και των ΟΤΑ

Αυτό που οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής ήταν η διαμαρτυρία της Ισπανικής Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων κατά της Booking για αθέμιτες πρακτικές, με την πλατφόρμα να κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να επιβάλει πολύ περιοριστικές τιμές και όρους. Η έρευνα της Επιτροπής κατέληξε ότι αυτές οι πρακτικές δεν επηρεάζουν μόνο τους ξενοδόχους αλλά και άλλα online ταξιδιωτικά γραφεία (ΟΤΑ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Booking.com έρχεται αντιμέτωπη με έρευνες και κυρώσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς της έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τις αρχές ανταγωνισμού της Ρωσίας για καταχρηστικές πρακτικές κυριαρχίας στην αγορά και διερευνάται για παρόμοιες παραβάσεις στην Ελβετία και την Πολωνία.

Ταυτόχρονα, κατά της Booking.com εκκρεμούν ενέργειες από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές. Πέρυσι, η ΕΕ μπλόκαρε την προτεινόμενη εξαγορά της eTraveli από τη Booking για λόγους ζητημάτων ανταγωνισμού.

Η εταιρία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πλήρους έτους ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 40%. Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις της, αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του συνόλου των κρατήσεων για διανυκτερεύσεις.

πηγή: tornosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com