Ιταλικά ΜΜΕ για σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Μετακινήθηκε τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Πώς ενδέχεται να επηρεάσει τις χώρες τις δυτικής Μεσογείου

by Times Newsroom

Στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία αναφέρονται τα ιταλικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

Στη συνέχεια, όπως σημειώνει η ΕΡΤ, ο γεωφυσικός αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα».

Σύμφωνα με τον Ντολιόνι αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι Χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα» εφόσον η Ιταλία διαθέτει περιοχές με μια παντοτινή γεωλογική «ζωτικότητα».

«Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει»

Τέλος, ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε και στο tweet του Ελληνικού ΥπΕξ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «έχει κινητοποιήσει τα απαραίτητα μέσα και είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει συνδρομή» στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των πληγέντων περιοχών ύστερα από τον φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή