Κακοκαιρία Elias: Πολιορκείται ο Βόλος – Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, κλείνουν τα σχολεία – Κραυγή απόγνωσης από Μπέο

Πλημμυρικά φαινόμενα πλέον και πάλι στον Βόλο και τα προάστιά του από την σφοδρή καταιγίδα που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

by Times Newsroom

Νέο μήνυμα του 112, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αφού εστάλη στις 19.10, αναφέρει ότι “με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων” με αποτέλεσμα να διακοπούν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Ήδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα ‘Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο .

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

«Πού πάτε; μείνετε σπίτια σας» – Δραματική έκκληση από Μπέο  

Ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται από το πρωί σε διάφορα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα συντονίζοντας τα συνεργεία.

Σε βίντεο που κατέγραψε η ιστοσελίδα TheNewspaper.gr εμφανίζεται να διώχνει πολίτη που κινούταν με το αυτοκίνητό του μέσα στην κακοκαιρία και να τον προτρέπει να γυρίσει σπίτι του.

Κακοκαιρία Elias: Ανελέητο σφυροκόπημα σε Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια – Σαρώνει τα πάντα ο Σπερχειός

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στην βόρεια Εύβοια, την οποία χτυπά από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9/2023) προκαλώντας πλημμύρες. Η Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές δοκιμάζεται σκληρά και στις πλημμύρες με τα νερά να μπαίνουν σε σπίτια, τοιχία ενώ δρόμοι διαλύονται.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρεια Εύβοια και εκτείνονται σε διάφορα χωριά με αναφορές εκτός από πλημμυρισμένα σπίτια και για εγκλωβισμένα άτομα. Την ίδια ώρα δρόμοι έχουν υποστεί καθιζήσεις με αποτέλεσμα η περιοχή και το νησί να έχει κοπεί στα δύο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evima.gr, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι, όπου υπερχείλησε o ποταμός της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο τοπικό μέσο, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias και στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο  Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Η ασταμάτητη βροχή που ξέσπασε από τα ξημερώματα να έχει μετατρέψει δρόμους σε ποτάμια και να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, ενώ όπως αναφέρουν τοπικά site χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, μετατρέποντας παραλίες σε λασπότοπους.

Χτύπησαν καμπάνες για εκκένωση στο χωριό Σωτήριο στη Λάρισα

Συνεχίζει να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της η κακοκαιρία Elias δημιουργεί νέα προβλήματα στις ήδη πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στον οικισμό Σωτήριο της Λάρισας, το οποίο πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση, με τις Αρχές να προχωρούν σε άμεση εκκένωση με τις καμπάνες να ειδοποιούν τους κατοίκους.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα (27/09) οι κάτοικοι είχαν λάβει μήνυμα από το 112 για να είναι σε ετοιμότητα.

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Σε νέα επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ γαι την κακοκαιρία που τις τελευταίες ώρες «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή της Εύβοιας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Ενισχύθηκαν με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

«Δοκιμάζεται» η Εύβοια – Σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα..

Εγκλωβίστηκε οικογένεια σε τροχόσπιτο στο Πευκί

Μάλιστα, μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ένα τροχόσπιτο, όπου το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη βόρεια Εύβοια αυτήν την ώρα, λόγω της κακοκαιρίας. Στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια. Μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν αυτήν την ώρα να δημιουργήσουν δίοδο, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις δεν το επιτρέπουν.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτελέσματα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς». Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα στο Μετόχι και τις Ροβιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής νέο μήνυμα από το 112, που τους πληροφορεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στο Μαντούδι και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Και στην Ιστιαία υπάρχουν προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων.

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα βρέχει με ιδιαίτερη ένταση και οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού παρακολουθώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής της περιοχής επιχειρούν στη Β. Εύβοια- Μεταβαίνουν 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ

Δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν τώρα στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον μεταβαίνουν τώρα 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα με 8 αντλίες).

Δήμαρχος Μαντουδίου: Πρωτοφανής η ποσότητα νερού που έχει πέσει από τις 03:00 – Έτοιμος να υπερχειλίσει ο Κηρέας

«Το νερό που έχει πέσει από τις τρεις το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NEWSROOM ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σημείωσε πως «εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροδίων, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου και ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει, είναι οριακά και τα υπόλοιπα ποτάμια».

Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες αλλά και τους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα. Ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει εκκένωσης σημείωσε πως «δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως έχουμε πει σε αυτούς που είναι σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Τέλος, ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».

Πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα στα ανατολικά και νότια – Εκατόν ενενήντα οκτώ χιλιοστά βροχής στη Βατερή Εύβοιας

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα, σε πρώτη φάση, θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Αύριο τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com