Καρύδης: Το ΟΑΚΑ θα πρέπει να μείνει κλειστό τουλάχιστον ένα χρόνο

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ λόγω θεμάτων στατικότητας του στέγαστρου Καλατράβα και πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει, μίλησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

by Times Newsroom

Ο κ. Καρύδης, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» στην ΕΡΤ, τόνισε αρκικά πως «το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού».

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο» υπογράμμισε ο κ. Καρύδης.

«Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω. Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι», συμπλήρωσε.

«Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε, αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο, ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες του γηπέδου υπογράμμισε πως «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα αυτά».

Ο Παναγιώτης Καρύδης εκτίμησε μάλιστα ότι το ΟΑΚΑ θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο. «Τουλάχιστον ένα χρόνο, τουλάχιστον, εδώ είμαστε λυπάμαι που το λέω, πρέπει όλοι να λάβουν τα μέτρα τους, να προγραμματίσουν».

Μητσοτάκης για το ΟΑΚΑ: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004

Στο ζήτημα του «λουκέτου» στο ΟΑΚΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook, με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».

Αλλεπάλληλες συναντήσεις του Γιάννη Βρούτση με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, Ομοσπονδίες, σωματεία και τις διοικήσεις ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Ολυμπιακού Χωριού

Δρομολογούνται οι λύσεις απρόσκοπτης συνέχειας της αθλητικής δραστηριότητας έπειτα από την αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ

Αλλεπάλληλες συναντήσεις, με όλη την αθλητική κοινότητα, έχει και σήμερα Κυριακή 1η Οκτωβρίου, όπως συνέβη και χτες Σάββατο, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης μαζί με τον γγΑ, Γιώργο Μαυρωτά.

Στόχος των συνεχόμενων επαφών είναι να αναζητηθούν και να δρομολογηθούν άμεσα οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών, έπειτα από την επώδυνη απόφαση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ, όπου χτυπά η καρδιά του ελληνικού Αθλητισμού.

Απόφαση, ωστόσο, αναγκαία και απαραίτητη, με αίσθημα ευθύνης και μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.
Ο Υπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, τους προέδρους των Ομοσπονδιών Ποδηλασίας (Βασίλη Διαμαντόπουλο), Ξιφασκίας (Γιάννη Λιγνό), Τσιρλίντινγκ (Μάικ Φουντεδάκη), Χόκεϊ επί Χόρτου (Μαργαρίτα Καρρά), τον γ.γ. της Ομοσπονδίας Χάντμπολ (Κώστα Σταματιάδη), τον αντιπρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και διοικητικό ηγέτη του τμήματος Χάντμπολ της ΑΕΚ (Σταμάτη Παπασταμάτη) και άλλους αθλητικούς παράγοντες, καθώς και τις διοικήσεις του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του αθλητικού κέντρου στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Κάνουμε τάχιστα ο,τιδήποτε χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας:
«Και θα βρούμε τις λύσεις, τις εναλλακτικές για την απρόσκοπτη συνέχεια στη λειτουργία των Ομοσπονδιών και των σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών, τις οποίες θα ανακοινώσουμε, αλλά και τις προοπτικές ώστε το ΟΑΚΑ, ασφαλέστατο να αποδοθεί ξανά στην αθλητική οικογένεια».

Επισημαίνεται ότι ήδη από χτες Σάββατο αποστάλθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η σχετική Μελέτη, που διαπίστωσε την έλλειψη στατικής επάρκειας των Στεγάστρων Καλατράβα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, προκειμένου να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com