Κασουλίδης: Η Κύπρος καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού

«Οι εικόνες που έχουμε δει πρόσφατα από την επαρχία Μπούτσα έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πλήρη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών».

by Times Newsroom

H Κύπρος καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον πόλεμο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τόνισε, ότι «οι εικόνες που έχουμε δει πρόσφατα από την επαρχία Μπούτσα έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πλήρη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών».

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η ΕΕ ενήργησε με αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως η υιοθέτηση πέντε πακέτων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Η διατήρηση αυτής της ενότητας, παραμένει η καλύτερη ασφάλεια για την ικανότητά μας να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Απαιτείται επειγόντως μια διπλωματική λύση και η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή που διαθέτει προς στήριξη αυτού του στόχου».

Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, ο Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη προχώρησαν στην επιβολή σκληρών κυρώσεων, παρά το κόστος που θα υποστούν και τα ίδια.

«Στην περίπτωση της Κύπρου αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς οι κοινές μας προσπάθειες προσκρούουν στη μη εφαρμογή των κυρώσεων από χώρες εταίρους της ΕΕ, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους αλλά και που επιτρέπει στις χώρες αυτές να επωφελούνται από τα δεινά του ουκρανικού λαού, παρά το γεγονός ότι διακηρύσσουν ότι στέκονται στο πλευρό τους» κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη στάση της Τουρκίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στο ΣΕΥ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης των κονδυλίων χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη. Τέλος, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου για τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή