Κεραμέως: Κρίσιμος ο ρόλος του TSI στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εφαρμογή τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας εξήρε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη του νέου ετήσιου κύκλου TSI 2025, με θέμα τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και προτεραιότητες-«Greece's Reforms and Priorities».

by Times Newsroom

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία μελών της κυβέρνησης, αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στην ομιλία της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποστήριξε ότι το TSI είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο θέτει στέρεες βάσεις για μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Παράλληλα, έθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα από την εμπειρία της στα τρία διαφορετικά υπουργεία, στα οποία έχει θητεύσει έως σήμερα, αναφορικά με την προστιθέμενη αξία που προσδίδει το TSI στο μεταρρυθμιστικό έργο τους.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά έργο για την ειδική αγωγή. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, την περίοδο που ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιήθηκε, μέσω TSI, πρόγραμμα που αφορά στην αλλαγή της προσέγγισης των εκπαιδευτικών προς το αντικείμενό τους, ώστε αυτή να καταστεί πιο συμπεριληπτική.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως σημείωσε η υπουργός, η στοχοθεσία είναι κομβικής σημασίας στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται επεξεργασία σε πάνω από 100.000 στόχους. Στη συνέχεια, η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει ανατροφοδότηση σε προϊσταμένους του Δημοσίου για το κατά πόσο οι στόχοι που έχουν θέσει στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης είναι αρκετά συγκεκριμένοι και εμπεριέχουν τα απαιτούμενα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.

Το τρίτο παράδειγμα αφορά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όπως ανέφερε, «παρατηρείται παγκοσμίως ότι στην αγορά εργασίας εντοπίζεται υστέρηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες. Επενδύοντας στην επιμόρφωση πάνω σε δεξιότητες, που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, θα επιτευχθεί μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της οικονομίας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αξιοποιώντας το TSI, δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο ενθαρρύνει την εκπαίδευση σε διά βίου δεξιότητες».

Εν συνεχεία, η κ. Κεραμέως μοιράστηκε τρεις σκέψεις για το πώς το TSI μπορεί να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα κράτη-μέλη.

– Πρώτον, δίνοντας προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι συγκεκριμένες και έχουν απτό αντίκτυπο στους πολίτες.

– Δεύτερον, εντείνοντας τη χρήση μηχανισμών αξιολόγησης επί των αποτελεσμάτων του έργου.

– Τρίτον, στην αξιοποίηση του TSI ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί στενά με τη DG Reform σε όλα τα επίπεδα και σε ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ανυπομονούμε να δουλέψουμε στα νέα έργα που σχετίζονται με τη DG Reform, ώστε από κοινού να θέσουμε ισχυρές βάσεις για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com