Κινέζος γιατρός που ήταν στη Ρώμη έκανε επέμβαση σε ασθενή στο… Πεκίνο

Το Πεκίνο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα (περίπου 5.000 μίλια) από τη Ρώμη. Χρειάζονται 11 ώρες σε μια απευθείας πτήση για να διασχίσετε αυτόν τον μακρινό κόλπο. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, ωστόσο, ένας Κινέζος χειρουργός το διέσχισε χωρίς να χρειαστεί να κινηθεί σωματικά.

by Times Newsroom

Από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, ο γιατρός πραγματοποίησε μια χειρουργική επέμβαση ορόσημο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που του επέτρεψε να χειρουργήσει ακαριαία από τη Ρώμη σε έναν ασθενή στο Πεκίνο, χάρη σε μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας.

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε μια κάκωση στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία από το Πανεπιστήμιο Obuda στην Ουγγαρία. Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων αποστολών. Τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα προϊόντα εισήλθαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το πιο επιτυχημένο σύστημα από το 1998 είναι το da Vinci.

Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα — περίπου 5 δισεκατομμύρια το χρόνο τότε. Ο FDA ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000, όπως αναφέρεται στο News Medical.

Αρχικά, η πρώτη τηλερομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 2001, επομένως χρειάστηκε λίγος χρόνος για να δουλέψουμε σε ορισμένες σημαντικές στροφές καθώς η απόσταση δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις.

Το Da Vinci επιτρέπει σε έναν καθισμένο χειρουργό να δει το χειρουργικό πεδίο τρισδιάστατα και να εργάζεται με τρεις ή τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες, έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων που εκτελούν τις εντολές τους, όπως περιγράφει το News Medical. Έρχεται με ενσωματωμένους τηλεαισθητήρες και «τεχνολογία απτικής ανάδρασης».

Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός μπορεί να νιώσει αυτό που κάνει, ακόμη και, καθώς πρέπει να είναι εκεί όσο καλύτερα μπορεί.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το στρατιωτικό κανάλι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV (μέσω South China Morning Post), ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξ αποστάσεως χειρουργική επέμβαση» είναι η καθυστέρηση του σήματος, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων.

Με ένα ισχυρό δίκτυο 5G στη θέση του, δεν υπήρχε χώρος για καθυστερήσεις, ούτε καν 3 δευτερόλεπτα, διασφαλίζοντας ότι η τηλεχειρουργική εκτελούνταν απρόσκοπτα, με την αίσθηση ότι ήταν φυσικά παρόντες, σύμφωνα με τον Zhang.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com