Κλιντ Ίστγουντ (γενν. 1930) Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο

Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην τριλογία των σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε. Εμβληματικός ρόλος στην καριέρα του ήταν ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε συνολικά σε πέντε ταινίες, η πρώτη το 1971.

by Times Newsroom

Ο Κλιντ Ίστγουντ (Clinton Eastwood, Jr, 31  Μαΐου 1930) είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1950. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στην τηλεοπτική σειρά Rawhide. Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην τριλογία των σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε. Εμβληματικός ρόλος στην καριέρα του ήταν ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε συνολικά σε πέντε ταινίες, η πρώτη το 1971.

Σκηνοθετούσε ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 70 που αφήνουν καλές εντυπώσεις, αλλά η κινηματογραφική του καριέρα παραμένει ταυτισμένη με τους ρόλους των σκληροτράχηλων ηρώων που τον έκαναν διάσημο ως ηθοποιό. Αυτό αλλάζει το 1992, όταν σε ηλικία 62 ετών σκηνοθετεί την ταινία Οι ασυγχώρητοι. Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Τα επόμενα χρόνια οι σκηνοθετικές του δουλειές γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικάνους σκηνοθέτες. Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία Million Dollar Baby (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες.

Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι επίσης και μουσικός και έχει συνθέσει τη μουσική για ορισμένες από τις ταινίες που σκηνοθέτησε.

Φιλμογραφία

 
Έτος Πρωτότυπος τίτλος Ελληνική μετάφραση Ρόλος
1955 Revenge of the Creature Τζένινγκς
Francis in the Navy Τζόνσι
Lady Godiva of Coventry Άλφρεντ
Tarantula αρχηγός αεροπορικής μοίρας
1956 Never Say Goodbye Μεγάλος πόνος σε μικρή καρδιά Γουίλ
Star in the Dust Τομ
The First Traveling Saleslady Ο ποδόγυρος εν δράσει υπολοχαγός Τζακ Ράις
Away All Boats Όλα τα πλοία εν συναγερμώ νοσοκόμος
1957 Escapade in Japan Ντάμπο
1958 Ambush at Cimarron Pass Η παγίδα της έρημης κοιλάδος Κιθ Γουίλιαμς
Lafayette Escadrille Τζορτζ Μόζλι
1964 Per un pugno di dollari Για μια χούφτα δολάρια  Τζο
1965 Per qualche dollaro in più Μονομαχία στο Ελ Πάσο  Μόνκο
1966 Il buono, il brutto, il cattivo Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος  Μπλόντι
1967 Le streghe Οι μάγισσες Κάρλο / Τσάρλι
1968 Hang ‘Em High Κρεμάστε τους ψηλά  βοηθός σερίφη Τζεντ Κούπερ
Coogan’s Bluff Το δίκιο σου το παίρνεις με αίμα  Κούγκαν
Where Eagles Dare Όπου τολμούν οι αετοί  Σάφερ
1969 Paint Your Wagon Ο δρόμος της ευτυχίας Πάρντνερ
1970 Kelly’s Heroes Ήρωες με βρόμικα χέρια  Κέλι
Two Mules for Sister Sara Οι γύπες πετούν χαμηλά  Χόγκαν
1971 The Beguiled Ο προδότης  Τζον Μακμπέρνι
Play Misty for Me Η νύχτα της εκδίκησης  Ντέιβ
Dirty Harry Ο επιθεωρητής Κάλαχαν  Χάρι Κάλαχαν
1972 Joe Kidd Τζο Κιντ  Τζο Κιντ
1973 High Plains Drifter Περιπλανώμενος πιστολέρο  ξένος
Breezy Η ξελογιάστρα άντρας
Magnum Force Ένα Μάγκνουμ 44 για τον επιθεωρητή Κάλαχαν  Χάρι Κάλαχαν
1974 Thunderbolt and Lightfoot Η μεγάλη ληστεία της Μοντάνα  Θάντερμπολτ
1975 The Eiger Sanction Ο δολοφόνος των Άλπεων Τζόναθαν Χέμλοκ
1976 The Outlaw Josey Wales Εκδικητής εκτός νόμου  Τζόσι Γουέιλς
The Enforcer Ο επιθεωρητής Κάλαχαν ξαναχτυπά  Χάρι Κάλαχαν
1977 The Gauntlet Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε ποτέ  ντετέκτιβ Μπεν Σόκλι
1978 Every Which Way but Loose Η γροθιά μου είναι από ατσάλι  Φάιλο Μπέντο
1979 Escape from Alcatraz Απόδραση από το Αλκατράζ  Φρανκ Μόρις
1980 Bronco Billy Μπρόνκο Μπίλι
Any Which Way You Can Δύο σκληρά καρύδια  Φάιλο Μπέντο
1982 Firefox Ο κατάσκοπος των δύο ηπείρων  Μίτσελ Γκραντ
Honkytonk Man Στο δρόμο για το Νάσβιλ Ρεντ Στόβαλ
1983 Sudden Impact Ο βρόμικος Χάρι  Χάρι Κάλαχαν
1984 Tightrope Σε τεντωμένο σχοινί  Γουές Μπλοκ
City Heat Δύο καθάρματα στην ίδια πόλη  Σπιρ
1985 Pale Rider Σιωπηλός καβαλάρης  ιεροκήρυκας
1986 Heartbreak Ridge Ο στρατιώτης  Τόμας Χάιγουεϊ
1988 The Dead Pool Στοίχημα θανάτου  Χάρι Κάλαχαν
1989 Pink Cadillac Η ροζ Κάντιλακ  Τόμι Νόβακ
1990 White Hunter Black Heart Λευκός κυνηγός, μαύρη καρδιά  Τζον Γουίλσον
The Rookie Βάπτισμα πυρός  Νικ Πουλόφσκι
1992 Unforgiven Οι ασυγχώρητοι  Μπιλ Μάνι
1993 In the Line of Fire Η δεύτερη ευκαιρία  Φρανκ Χόριγκαν
A Perfect World Ένας τέλειος κόσμος  Ρεντ Γκάρνετ
1995 Casper Κάσπερ, το φαντασματάκι Κλιντ Ίστγουντ
The Bridges of Madison County Οι γέφυρες του Μάντισον  Ρόμπερτ Κίνκεϊντ
1997 Absolute Power Απόλυτη δύναμη  Λούθερ Γουίτνι
1999 True Crime Αληθινά εγκλήματα  Στιβ Έβερετ
2000 Space Cowboys  Φρανκ Κόρμπιν
2002 Blood Work Ένοχο αίμα  Τέρι Μακάλεμπ
2004 Million Dollar Baby  Φράνκι Νταν
2008 Gran Torino  Γουόλτ Κοβάλσκι
2012 Trouble with the Curve Τα γυρίσματα της ζωής  Γκας
2014 American Sniper Ελεύθερος σκοπευτής εκκλησιαζόμενος
2018 The Mule Το βαποράκι  Ερλ Στόουν
2021 Cry Macho  Μάικ Μάιλο

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com