Κωνσταντίνος Παναγιώτου Τάττης (1787 – 1864) Έμπορος

...μέλος της Φιλικής Εταιρείας και προύχοντας της ελληνικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη

by Times Newsroom

Ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου Τάττης (Βυθικούκι Κορυτσάς, 1 Ιουνίου 1787 – 24 Ιουλίου 1864) ήταν έμπορος, μέλος της Φιλικής εταιρείας και προύχοντας της ελληνικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1787 στο Βυθικούκι του νομού Κορυτσάς. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή του επιχείρηση που ασχολούνταν με το εμπόριο του καπνού. Η φύση της εργασίας, του επέβαλε διαρκή επαγγελματικά ταξίδια στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στην Θράκη,όπου είχε την δυνατότητα της επικοινωνίας με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα του ελληνικού στοιχείου στις προαναφερθείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύτιμο στο έργο του συντονισμού αλλά και της διάδοσης των ιδεών της Φιλικής εταιρείας, στην οποία μυήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1815, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καυταντζόγλου, η οποία ήταν κόρη του Ιωάννη Πούλιου Καυταντζόγλου, από την οποία και απέκτησε δυο αγόρια, τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Κατά την επανάσταση του 1821, βρισκόταν στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους Οθωμανούς. Όταν μετά από χρόνια κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος δωροδοκώντας τις τοπικές οθωμανικές αρχές, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Θεσσαλονίκη το 1832.

Στην Θεσσαλονίκη συνέχισε να ασχολείται με το εμπόριο του καπνού, από το οποίο και κέρδισε αρκετά ώστε να αγοράσει αρκετά ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να καταστεί σημαντικός οικονομικός παράγοντας με μεγάλη κοινωνική προσφορά στην ελληνική κοινότητα της πόλης. Πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1864.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com