ΚΘΒΕ: «Πλούτος» του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία, Μετάφραση/ Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας

by Times Newsroom
  • ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024
  • ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024
    Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία και μετάφραση / απόδοση κειμένου Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4  Ιουλίου, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 & 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει  η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης  παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η  Nalyssa Green.

Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου
ΠΛΟΥΤΟΣ
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Ο Χρεμύλος το alter ego του Αριστοφάνη βιώνει με τραυματικό τρόπο μια πραγματικότητα όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική στη Νέα Εποχή έχουν δυστυχώς εκπέσει.
Η έλλειψη πόρων, κοινωνικής δικαιοσύνης όπως κι ο φόβος μιας οδυνηρής φτωχοποίησης τρομάζει αυτόν τον ρομαντικό ουτοπιστή, ιδιαίτερα σε σχέση με το μέλλον του παιδιού του.
Έντρομος καταφεύγει στο Μαντείο του Απόλλωνα με το αγωνιώδες ερώτημα «τι να κάνω για να έχει ένα εξασφαλισμένο μέλλον το παιδί μου». Η διφορούμενη απάντηση  του Απόλλωνα  είναι να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει στο διάβα του και να τον πείσει να  έρθει μαζί του στο σπίτι του.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον θεό Πλούτο που  χαρίζει απλόχερα χρυσάφι, χρήμα και  όλα τα υλικά αγαθά που ονειρεύεται ο Χρεμύλος, στην οικογένεια του αλλά και ολόκληρη τη  κοινωνία! Είναι  πια όλοι πλούσιοι! Το όνειρό τους  γίνεται πραγματικότητα. Η ευτυχία είναι πια παρούσα!
Όμως αυτή η προσφορά του θεού Απόλλωνα στο βάθος αποδεικνύεται  μια δοκιμασία που αποκαλύπτει την ένδεια των αξιών , την  έλλειψη της κοινωνικής  συνοχής και της έννοιας της αλληλεγγύης, στοιχεία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνείδησης που χωρίς αυτά  δεν μπορείς να έχεις  λογική διαχείριση του πλούτου με στόχο  το κοινό καλό της Πόλης και απλώς  οδηγείσαι  στην απληστία, στον ατομικό πλουτισμό, στην ανόητη συσσώρευση υλικών αγαθών, στην αχρείαστη υπερκατανάλωση και στην κακόγουστη επίδειξη χλιδής.
Ο ποιητής μας με τον δικό του μοναδικά σατιρικό τρόπο μας δείχνει ένα δρόμο διαχείρισης των υλικών αγαθών , πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον της Πόλης .
Μιας Πόλης με δίκαιους, έντιμους και ενάρετους πολίτες.
Ουτοπική σκέψη; Ίσως.
Αλλά ο Αριστοφάνης διατηρεί το δικαίωμα να ονειρεύεται!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Μετάφραση /Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κουστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Βάϊος Πράπας
Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Δημήτρης Μορφακιδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Σύριος, Φωτεινή Τιμοθέου, Γιάννης Τομάζος, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Θάνος Φερετζέλης, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Χατζηιωαννίδου.
Έκτακτη αντικατάσταση: Ελένη Μισχοπούλου

Χορευτές, χορεύτριες:
Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Μουσικός επί σκηνής: Βάϊος Πράπας

Στο μουσικό μέρος της παράστασης  παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η  Nalyssa Green.
Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου

PP0873P0001v01

«ΠΛΟΥΤΟΣ»
ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ & ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 3 Ιουλίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Ιουλίου

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς και ταμεία (έως μια μέρα πριν): 17€
Κανονικό εισιτήριο : 20 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65: 14€

Δάσκαλοι & Καθηγητές / Ομαδικό (20 άτομα): 11€

Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση για τις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους) κατόπιν τιμή εισιτηρίου: 10€
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €

20 Ατέλειες σε κάθε παράσταση για ηθοποιούς εκτός  ΚΘΒΕ και σπουδαστές θεατρικών σπουδών και κατόπιν κάλυψης των Ατελειών τιμή εισιτήριου 8€

Εισιτήρια Θέατρο Δάσους

«ΠΛΟΥΤΟΣ»- ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2024
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20/07

Διακεκριμένη Ζώνη: 55€
Α΄ Ζώνη: 50€
Β΄ Ζώνη: 30€
Β΄ Ζώνη:  Μαθητικό έως 18 ετών: 13€, Άνω των 65 ετών: 22€, Ομαδικό εισιτήριο: 22 €

Η προβλεπόμενη  έκπτωση του μαθητικού εισιτηρίου στη Β Ζώνη καθώς και του νεανικού εισιτηρίου στο Άνω Διάζωμα ισχύει και για τις πολύτεκνες οικογένειες (γονείς και παιδιά)

Άνω Διάζωμα:  25€, 20 €, 15 € (περιορισμένης ορατότητας: 10 €, Νεανικό (έως 28 ετών): Μείωση 20% επί της αρχής τιμής, Ομαδικό εισιτήριο: 15 €
ΑΜΕΑ: 5€, Άνεργοι: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετικής κάρτας)
Δημότες Λυγουριού: Άνω Διάζωμα (Παρασκευή 19/07): 5€
Εκπτωτικό πακέτο εισιτηρίων: Αγορά τεσσάρων  εισιτηρίων (ανά παράσταση) στην τιμή των τριών  εκτός διακεκριμένης και Α’ Ζώνης. Ισχύουν μόνο για Παρασκευή

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com