Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1855

Ο Βούλγαρης, αν και φιλοβασιλικός, ήρθε στο τέλος σε ρήξη με τον βασιλιά, λόγω της επιμονής του να επεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο, και παραιτήθηκε.

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη (Σεπτέμβριος 1855 – Νοέμβριος 1857) ανέλαβε την εξουσία στις 22 Σεπτεμβρίου του 1855, ύστερα από την παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης   Μαυροκορδάτου, λόγω διαφωνιών με τον βασιλιά Όθωνα. Ο βασιλιάς τότε, κατέφυγε κατ’ αρχήν στον πρεσβευτή της Ελλάδος στο Λονδίνο, Σπυρίδωνα Τρικούπη, για να σχηματίσει κυβέρνηση, και μετά την άρνηση του τελευταίου, διόρισε τον Δημήτριο Βούλγαρη.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 1857, αναχωρούν και τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα από Αθήνα και Πειραιά, τελειώνοντας έτσι η περίοδος της «Κατοχής της πρωτεύουσας από τους Αγγλογάλλους». Οι τόσο ωμές επεμβάσεις των ξένων χωρών στις αποφάσεις της χώρας, ανέτρεψε το κλίμα υπέρ των Μεγάλων Δυνάμεων που επικρατούσε μέχρι τότε και που εμφανιζόταν ακόμα και στις ονομασίες των κομμάτων, οι οποίες έπαψαν να χρησιμοποιούνται. 
Ο Βούλγαρης, αν και φιλοβασιλικός, ήρθε στο τέλος σε ρήξη με τον βασιλιά, λόγω της επιμονής του να επεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο, και παραιτήθηκε.

Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου

  • «Πρωθυπουργός» («Πρόεδρος υπουργικού συμβουλίου») : Δημήτριος Βούλγαρης
  • «Επί των Εξωτερικών και του Βασιλικού Οίκου γραμματεύς της Επικράτειας»: Σπυρίδων Τρικούπης
– αντικαταστάθηκε στις 14 – 2 – 1856 από τον Αλέξανδρο Ραγκαβή
  • «Επί των Εσωτερικών γραμματεύς της Επικράτειας»: Δημήτριος Βούλγαρης
  • «Επί των Οικονομικών γραμματεύς της Επικράτειας»: ο μέχρι τότε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,Νικόλαος Σιλήβεργος
– αντικαταστάθηκε στις 5 – 11 – 1855 από τον Αλέξανδρο Κοντόσταυλο
– αντικαταστάθηκε στις 2 – 7 -1855 από τον μέχρι τότε Πρόεδρο της Βουλής, Αλέξανδρο Κουμουνδούρο
  • «Επί των Στρατιωτικών γραμματεύς της Επικράτειας»: Λεωνίδας Σμόλεντς
  • «Επί της Δικαιοσύνης γραμματεύς της Επικράτειας»: Μιχαήλ Ποτλής
– αντικαταστάθηκε στις 14 – 2 – 1856 από τον μέχρι τότε Εισαγγελέα Εφετών, Μιχαήλ Σκαλιστήρη
  • «Επί των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως γραμματεύς της Επικράτειας»: ο μέχρι τότε Διευθυντής της «Διοικητικής Αστυνομίας Αθηνών και Περαιώς» (- η πρώτη μορφή του σώματος της Αστυνομίας), Χαράλαμπος Χριστόπουλος
  • «Επί των Ναυτικών γραμματεύς της Επικράτειας»: Αθανάσιος Μιαούλης

Κυβερνητικό έργο             

Τον Φεβρουάριο του 1856 δημιουργήθηκε το σώμα της Πυροσβεστικής, το οποίο σε αυτήν την αρχική του μορφή, ήταν τμήμα του στρατού, και ονομαζόταν «Λόχος Πυροσβεστών Αθήνας». Απαρτιζόταν εκτός των βαθμοφόρων αξιωματικών, από 70 πυροσβέστες και 8 άλογα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com