Λαγκάδια Αρκαδίας / Δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια

by Times Newsroom

Τα δημοτικά τραγούδια της πατρίδας μας αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια της εθνικής μας κληρονομιάς. Διακρίνονται για τη χάρη του στίχου και τη μεγάλη ποικιλία της μουσικής και του ρυθμού. Τα μοιρολόγια είναι δημιουργήματα φυσικής και αυθόρμητης συναισθηματικής φόρτισης. Πηγάζουν από τη συγκίνηση, τον απερίγραπτο πόνο, τη λύπη και την οδύνη που προκαλεί η περίσταση, η απώλεια δηλαδή αγαπημένου προσώπου. Τα τραγούδια και τα μοιρολόγια που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή, με τη χαρακτηριστική ποίηση και τη μουσική τους, εκφράζουν την αισθητική της κοινωνίας των Λαγκαδίων. Είναι από πάσης απόψεως ιδιαίτερα, αυθόρμητα, σημαντικά, πολυποίκιλα και σύντομα. Είναι η αληθινή έκφραση του χαρακτήρα της. Προέρχονται από όλη τη ζωή και την παράδοση, γι’ αυτό όλοι τα αντιλαμβάνονται, τα κατανοούν, τα αγαπούν και τα τραγουδούν. Διερμηνεύουν τα αισθήματά τους.

  • Πισιμίση Κάτσικα Μαρία
  • “Λαγκάδια Αρκαδίας Δημοτικά Τραγούδια Και Μοιρολόγια”  
  • Εκδόσεις Λιβάνη
  • ISBN: 978-960-14-3197-0
  • Αρ. σελίδων: 233 
  • Τιμή: 22,50€

Άξια θαυμασμού και επαίνου η κ. Μαρία Πισιμίση-Κατσίκα που με πολύ κόπο και χρόνο κατόρθωσε να συγκεντρώσει, να καταγράψει και να εκδώσει (εκδοτικό οίκος Λιβάνη) μιας ποιητικής συλλογή δημοτικών τραγουδιών που τραγουδήθηκαν στην Αρκαδία και συγκεκριμένα  στα Λαγκάδια της Γορτυνίας.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στη συλλογή, με τη χαρακτηριστική  ποίηση και τη μουσική τους, εκφράζουν την αισθητική της κοινωνίας των Λαγκαδίων. Προέρχονται απ’ όλη τη ζωή και την παράδοση.

Τα δημοτικά τραγούδια γενικά είναι δημιουργήματα ιδιοφυίας φυσικής και αυθόρμητης και άσχετης προς οποιαδήποτε πνευματική καλλιέργεια. Είναι το αποτέλεσμα μιας τολμηρής φαντασίας του δημιουργού τους που εξωτερικεύεται ελεύθερα, με σκοπό την εκδήλωση των αισθημάτων του και την ευχαρίστηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις το τραγούδι, με το στίχο και τη μουσική του, είναι το μόνο μέσον της έκφρασης των συγκινήσεων που προκαλεί η περίσταση. Δεν υπάρχει πράξη μεταξύ των ανθρώπων που γίνεται χωρίς τη μουσική και το τραγούδι. Οι ύμνοι προ τον Θεό εκφράζονται με μουσική. Οι εορτές και τα πανηγύρια επίσης. Η στενοχώρια, η λύπη, κάθε βιοτική πράξη εξυμνείται με ιδιαίτερα τραγούδια.

Γνωρίσματα των δημοτικών μας τραγουδιών είναι ότι οι ποιητές τους, που ήσαν ταυτοχρόνως και μουσικοσυνθέτες τους, παραμένουν άγνωστοι. Με αυτό καταδεικνύεται ότι το κίνητρό τους δεν ήταν η επίδειξη και η ματαιοδοξία, αλλά η ευχαρίστηση την οποία απολάμβαναν τη στιγμή που συνέθεταν τα τραγούδια τους.

Τα αυτοσχέδια αυτά τραγούδια των λαϊκών δημιουργών, αυτών που είχαν το χάρισμα της στιχουργίας και της μουσικής, τα έπαιρνε ο λαός και τα προσάρμοζε στην καλαισθησία και στις διαθέσεις του και έτσι ξεχνιόταν εντελώς ο πρώτος δημιουργός τους. Για τον λόγο αυτό πολλά τραγούδια δεν διασώζονται σε μια μόνο μορφή, αλλά σε πολλές, ανάλογα με τον τρόπο της παραλλαγής.

Μερικά τραγούδια έχουν στιχουργηθεί και αυτοσχεδιαστεί, ειδικώς για μια περίπτωση, όπως π.χ. τα τραγούδια τα οποία εξυμνούν συγκεκριμένες ηρωικές πράξεις και κατορθώματα των κλεφτών.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όπως διηγείται, όταν ήταν κλέφτης στα βουνά, ευρέθη στην ανάγκη να ενθουσιάσει τα παλικάρια του με τραγούδι το οποίο συνέθεσε για τον σκοπό αυτόν.

«Τα παρώτρυνα την ημέρα του Πάσχα να ελευθερώσουν από τους Τούρκους χριστιανούς αιχμαλώτους. Πρώτα τους το ερμήνευσα μιλητά, έπειτα το έκανα  και τραγούδι και τους το ετραγούδησα.

Καλά τρώμε και πίνουμε και λιανοτραγουδάμε,

Δεν κάνουμε κι ένα καλό, καλό για την ψυχή μας;

Ο κόσμος φτιάχνουν εκκλησιές, φτιάχνουν και μοναστήρια.

Να πάμε να φυλάξουμε στης τρίχας το γφύρι,

Που θα περάσει ο βόιβοντας με τους αλυσωμένους,

Να κόψουμε τους άλυσους, να βγουν οι σκλαβωμένοι».

Σημειώνει η κ. Πισιμίση: Τα τραγούδια της συλλογής μας είναι αυτά που ακούσαμε στα Λαγκάδια από τη μικρή μας ηλικία σε διάφορες εκδηλώσεις της οικογενειακής  και της κοινωνικής ζωής, σε γάμους, αρραβώνες, πανηγύρια, εορτές εθνικές, ονομαστικές, διασκεδάσεις που γίνονται με την ευκαιρία των διαφόρων γεγονότων κ.ά. Όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από περιπέτειες ανάλογες προς εκείνες της καθημερινής ζωής ή εξυμνούν τις νίκες, τα κατορθώματα και τη ζωή των κλεφτών ή περιγράφουν τραγικά γεγονότα ή εμπνέουν σε παρορμήσεις για γενναίες  και ηρωικές πράξεις και άλλα.

Άλλα τραγούδια τραγουδιούνται στο τραπέζι, «της τάβλας», όπως λέγονται, άλλα στους δρόμους και άλλα στο χορό. Τα λόγια τους άλλοτε είναι σοβαρά, άλλοτε χαριτωμένα και πάντοτε αληθινά. Είναι η ερμηνεία των ενδόμυχων αισθημάτων των δημιουργών τους, που εκφράζουν παράλληλα και τα αισθήματα των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή