Λαγκάρντ: Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων – Ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία

Σε ομιλία της η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε και σήμερα πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν σε ουδέτερα επίπεδα

by Times Newsroom

Σήμα για πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων έστειλε σε σημερινή της ομιλία η Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου το συμβούλιο να βεβαιωθεί πως οι πληθωριστικές προοπτικές έχουν καταλαγιάσει και τα επίπεδα των τιμών έχουν επανέλθει κοντά στους στόχους.

Μιλώντας στο φόρουμ του Atlantic Council στην Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε πως βασική αποστολή της Τράπεζας είναι η επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή ύφεση στη Γερμανία και ευρύτερα την Ευρωζώνη.

Πρώταρχικός στόχος η μείωση του πληθωρισμού 

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα επόμενα, πολλαπλά συμβούλια. Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ύφεση. Όμως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε θα ζημιώσουμε την οικονομία ακόμη περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ έχει ορίσει ως όριο ασφαλείας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών το 2%, ήτοι πολύ κάτω από τα επίπεδα που «τρέχει» σήμερα ο πληθωρισμός. Μάλιστα, οι προβλέψεις θέλουν τον τιμάριθμο που ανακοινώνεται την Παρασκευή να δείξει νέο άλμα του δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ, στο 9,7%!

Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, από το -0,5% στο 0,75%. Ωστόσο στα επίπεδα αυτά παραμένουν πολύ μακριά, πολύ κάτω, από τα ουδέτερα επίπεδα, όπως εξήγησε και η κυρία Λαγκάρντ. Αναλυτές τοποθετούν τα ουδέτερα επίπεδα μεταξύ του 1% και 2%.

Σε σημερινή συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, o Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, προέβλεψε πως η ΕΚΤ θα φτάσει τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι που προϋποθέτει στο μεταξύ ταχεία όσο και δυναμική αύξηση τους. Μίλησε δε, για αύξηση κατά 50 ή και 75 μονάδες βάσης κατά το επικείμενο συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Αν και η ευρωπαϊκή οικονομία «κρατήθηκε» σε πολύ καλά επίπεδα κατά το πρώτο μισό του έτους, ειδικά η επόμενη χρονιά προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, όπως επεσήμανε από την πλευρά του, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ.

Τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινούνται ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ τη Δευτέρα η Γερμανία ανακοίνωσε βουτιά του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο κατώτερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο ενεργειακό μέτωπο έχει φέρει νευρικότητα στις αγορές της περιοχής. Ειδικά η αγορά ομολόγων δέχεται έντονους τριγμούς τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικά η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 2%, καθώς μεταδίδονταν οι πρώτες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή