Λαμπεντούζα: Πάνω από 7.000 μετανάστες έφτασαν σε 48 ώρες – Η έκκληση Ταγιάνι για βοήθεια στην Ε.Ε.

Ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με βάρκες από τη Βόρεια Αφρική στο νησί της Λαμπεντούζα τις τελευταίες δύο ημέρες, με το νησί του ιταλικού νότου.

by Times Newsroom

Για όσους δεν το γνωρίζουν η  Λαμπεντούζα βρίσκεται στη Μεσόγειο μεταξύ της Τυνησίας, της Μάλτας και του μεγαλύτερου ιταλικού νησιού της Σικελίας ενώ αποτελεί το πρώτο λιμάνι για πολλούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπογραμμισθεί πως η  αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική γίνεται σε μια περίοδο που στο κομμάτι αυτό του πλανήτη έχουν συμβεί δύο φονικές φυσικές καταστροφές, με τον σεισμό να αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς στο Μαρόκο, με τις πλημμύρες στη Λιβύη να αφήνουν πίσω τους χιλιάδες επίσης νεκρούς.

7.000 μετανάστες μέσα σε 48 ώρες στη Λαμπεντούζα

«Τις τελευταίες 48 ώρες, περίπου 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα, η οποία τους υποδεχόταν πάντα με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο δήμαρχος Filippo Mannino στο ιταλικό ραδιόφωνο RTL 102,5.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή και το νησί βρίσκεται σε κρίση. Η Ευρώπη και το ιταλικό κράτος πρέπει να παρέμβουν άμεσα με μια επιχείρηση ταχείας υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς ανθρώπων».

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει σοβαρά το καθήκον της

Υπέρ της εξεύρεσης μιας “βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λύσης” για τη Λαμπεντούζα τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (13/9) στο Radio 1. “Βραχυπρόθεσμα – εξήγησε ο Ταγιάνι – το πρόβλημα της Λαμπεντούζα πρέπει να επιλυθεί, ευχαριστώ όλους εκείνους που επιλύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Στη συνέχεια, η Ευρώπη πρέπει να κάνει σοβαρά το καθήκον της”. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι “η φον ντερ Λάιεν είπε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος, πρέπει να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει, να εφαρμόσουμε το μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τυνησία”.

Όσον αφορά το σύμφωνο του Δουβλίνου για τους μετανάστες, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “είναι ένα παλιό σύμφωνο και δεν είναι πλέον εφαρμόσιμο”. Σύμφωνα με τον Ταγιάνι, υπάρχει μια “διαφορετική κατάσταση στη Συρία και το Αφγανιστάν, ο κόσμος έχει αλλάξει, ακόμη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να σκεφτούμε να ρυθμίσουμε τον κόσμο με παλιούς κανόνες, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση”. “Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος, περισσότερη δύναμη, περισσότερη αποφασιστικότητα”, κατέληξε ο υπουργός.

Παράλληλα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρθηκε στις συνεχείς αφίξεις λέγοντας ότι «ούτε η Ευρώπη, από μόνη της, αρκεί για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνον την Αφρική, αλλά και την πίεση της βαλκανικής διαδρομής. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, των G20, όπως και μια μεγάλη διεθνή διάσκεψη, ως αφετηρία για την σταθεροποίηση του Σαχέλ», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Το βάρος της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών και το κόστος είναι τεράστιο»

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Τα ιταλικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών εργάζονται διαρκώς για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά η αστάθεια της υποσαχάριας περιοχής, είναι δραματική. Σηκώνουμε το βάρος της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών και το κόστος είναι τεράστιο», υπογράμμισε ο Ταγιάνι.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι, προχώρησε σε νέες ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές δηλώσεις ενώ κατήγγειλε την έλλειψη υποστήριξης από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, χαρακτηρίζοντας τις αφίξεις “πράξη πολέμου” και “σύμβολο της σοσιαλιστικής Ευρώπης”.

Η Μελόνι δήλωσε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη ότι μέρος της νόμιμης μετανάστευσης μπορεί να ωφελήσει οικονομικά την Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στη δημογραφική κρίση της ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την ιταλική κυβέρνηση για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προσφέρει περισσότερη βοήθεια για τη Λαμπεντούζα.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ιταλία και αυτό κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com