Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: «Εδώ είναι μπάτε σκύλοι αλέστε…»

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 πάνω στην ωριμότητά του κι ενώ είχε τόσα να μας προσφέρει ακόμα…

  • Από τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σαν σήμερα (5 Νοεμβρίου 1956) γεννήθηκε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, του οποίου τα τραγούδια του, που αντέχουν στο χρόνο, μας συντροφεύουν εδώ και 40 χρόνια περίπου χρόνια και αγαπήθηκαν από το κοινό όσο λίγων καλλιτεχνών.

Πέρασαν κιόλας 67 χρόνια από την γέννησή του Λαυρέντη, που μεγάλωσε μέσα στη μουσική, (πατέρας του o Δημήτρης Μαχαιρίτσας μαέστρος, συνθέτης ) οι μελωδίες που άκουγε καθημερινά επηρέασαν τον μικρό Λαυρέντη και η αγάπη για τη μουσική τον οδήγησε στο Ελληνικό Ωδείο.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού ροκ και εν γένει του σύγχρονου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή.

Τα τραγούδια του “Διδυμότειχο μπλουζ”, “Πόσο σε θέλω”, “Και τι ζητάω”, “Εκεί στο Νότο”, “Ένας Τούρκος στο Παρίσι”, “Tερατάκια τσέπης”, “Έλα ψυχούλα μου” και “Μικρός Τιτανικός” λατρεύτηκαν και θεωρούνται κλασικά στο είδος τους.

Ο Λαυρέντης, που είχα την τύχη να γνωρίσω και ο ίδιος προσπάθησε να μου ανοίξει δρόμους για να κόψω ο κάπνισμα, ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αρχικά με το συγκρότημα P.L.J. Band και στην συνέχεια με τους “Τερμίτες”, ενώ από το 1989 ακολούθησε σόλο καριέρα ως συνθέτης και τραγουδιστής και η κληρονομιά που μας άφησε μεταφέρεται από γενιά σε γενιά…

Μετά τη διάλυση των Τερμιτών, το 1989 ξεκίνησε την προσωπική του διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι ως δημιουργός.

Συνέθεσε μουσική για τραγούδια τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος με τη μοναδική φωνή του αλλά και σημαντικοί έλληνες ερμηνευτές, για το θέατρο και το σινεμά.

Συνεργάστηκε επί σκηνής με αξιόλογους έλληνες και ξένους ερμηνευτές, δημιουργούς σε μοναδικές παραστάσεις και σε συναυλίες ανά την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το κοινό τον ακολουθούσε με πολλή αγάπη και για τη στάση ζωής του, που εκφραζόταν μέσα από τις συνεντεύξεις του, καταθέσεις ψυχής θα έλεγα, στις οποίες δεν δίσταζε να κριτικάρει σκληρά τους πολιτικούς, όταν άλλοι ομότεχνοί του σιωπούσαν.

Συγκλόνισε με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, πριν από λίγα χρόνια στην οποία εξέφραζε την αγανάκτηση και την οργή του, για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούσε η χώρα λόγω των μνημονίων, αλλά και πως βίωνε ο ίδιος τις συνέπειες της κρίσης στην ζωή του.

«Τρεις φορές έχουμε πληρώσει δάνεια και τόκους και ακόμη εκεί επιμένουν να μας ζητούν, πόσο ακόμη; Πήρα ένα δάνειο για να αγοράσω ένα μαγαζί για την κόρη μου πριν τέσσερα χρόνια. Δίνω συνέχεια δόσεις και ακόμη είναι ίδια τα χρήματα που οφείλω. Με έπιασε η ανασφάλειά μου και είπα να το κάνω. Για να έχει η κόρη μου μια δουλίτσα. 17 τετραγωνικά είναι το μαγαζάκι. (..) Δεν είμαι ο Νταλάρας να έχω πάρει τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων όπως μπορεί να πιστεύει κόσμος» είχε εκμυστηρευτεί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Απογοητευμένος και θυμωμένος από συμπεριφορές και από το πολιτικό μας σύστημα δήλωνε :

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο, δεν γίνεται να αντέχουμε τα όσα μας πασάρουν κάθε φορά και να υποστηρίζουν ότι μαζί τα φάγαμε».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται καθημερινά βλέπει την αγωνία και την ανάγκη να μοιραστεί πράγματα «Ο κόσμος το μαζί το έχει ανάγκη, βομβαρδίζεται ανηλεώς και μέρα με την μέρα χάνει όλο και περισσότερα πράγματα, είναι πια πεπεισμένος ότι που κι αναπνέει είναι τυχερός», ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν τυχαίο που ο ελληνικός λαός περνάει όλη αυτή την σκληρή διαδικασία μιας και αποτελεί ένα καλό πειραματόζωο: «Διέγνωσαν ότι υπάρχει εύπορο έδαφος και απουσία πολιτισμού και έχτισαν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν σε μια χώρα παγιωμένη, εδώ είναι μπάτε σκύλοι αλέστε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο εξαιρετικός δημιουργός , είχε εκφράσει ανοιχτά την άποψη του για τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης στην Ελλάδα και άγγιξε τους συμπατριώτες του τόσο πολύ . Είναι βέβαιο, ότι το ίδιο θα έκανε και σήμερα, που τόσο υποφέρει ο λαός μας και δύσκολα τα φέρνει βόλτα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, της οποίας αποσπάσματα αναδημοσιεύουμε σχολίασε πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου:

«Δεν θέλει ο κόσμος άλλη Άννα Βίσση. Υπάρχουν πολλές που πάνε να την αντικαταστήσουν, αλλά δεν… Είκοσι χρόνια Νο 1. Όμως Χάρις Αλεξίου, δεν υπάρχει άλλη. Από την άλλη ο Τερζής είναι μεγάλη φωνή. Τραγουδισταράς και γλυκός άνθρωπος. Φίλος μου. Του έλεγα στις συζητήσεις μας: “πες ρε συ κανά καλό τραγούδι. Μην λες ότι σου πέσει στα χέρια».

Τέλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έκανε λόγο για έλλειψη καθημερινότητας πια στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ποιότητα μιας και το lifestyle και η τηλεόραση συνέβαλαν στο να διαλυθούν τα πάντα.

«Τα σημερινά τραγούδια, τα πιπίνια, τα μπουζούκια και ο σεξισμός είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα του σήμερα, χρησιμοποιούν την τακτική του «φύγε εσύ, έλα εσύ», δεν θέλουν άλλο Νταλάρα και Σαββόπουλο, τα όνειρα πια είναι να γίνουν σαν τον Χατζηγιάννη, με γυναίκες, χρήματα, σκουλαρικάκι και Μύκονο το καλοκαίρι, πρέπει να γίνω σαν τον Κατσιμίχα το θεότρελο να είμαι από το ένα ψυχιατρείο στο άλλο, βλέπεις εμείς είμαστε πια Cult, τρελοί και έντεχνοι ποιος θέλει να γίνει σαν εμάς κι ας έχουμε πουλήσει οχτώ φορές παραπάνω από τους λεγόμενους εμπορικούς».

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 πάνω στην ωριμότητά του κι ενώ είχε τόσα να μας προσφέρει ακόμα…

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com