Λευκός Οίκος: Ανάρμοστα και αβάσιμα τα σχόλια του εισαγγελέα για τη μνήμη του Τζο Μπάιντεν

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Λευκός Οίκος στα σχόλια του ειδικού εισαγγελέα που αναφέρονταν στη μνήμη και την ηλικία του Τζο Μπάιντεν.

by Times Newsroom

Τα σχόλια που περιέχονταν σε πόρισμα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα σε σχέση με μια έρευνα που στόχευε τον πρόεδρο, είναι «αβάσιμες και ανάρμοστες επικρίσεις», δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Όταν το προφανές συμπέρασμα είναι ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια κατηγορία, διερωτάται κανείς γιατί αυτή η έκθεση αφιερώνει τόσο πολύ χώρο σε αβάσιμες και ανάρμοστες επικρίσεις για τον πρόεδρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ίαν Σαμς.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατήγγειλε τα «πολιτικά κίνητρα» του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος επισήμανε την Πέμπτη την «κακή μνήμη» και την ηλικία του Τζο Μπάιντεν.

Το πόρισμα του εισαγγελέα, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, στο τέλος της έρευνας για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στην κατοχή του, έχει «σαφώς πολιτικά κίνητρα» δήλωσε η Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας η ίδια, σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο τρόπος με τον οποίο η συμπεριφορά του προέδρου έχει περιγραφεί σε αυτήν την έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένος ως προς τα γεγονότα» δήλωσε, επίσης, η Καμάλα Χάρις.

Εξοργισμένος ο Μπάιντεν με ερωτήσεις για τη μνήμη του: «Είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει»

«Η μνήμη μου είναι μια χαρά», δήλωσε, εμφανώς οργισμένος, ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για τη μνήμη του είναι λαθεμένα, ενώ αρνήθηκε πως διατήρησε εσκεμμένα διαβαθμισμένα έγγραφα στην κατοχή του.

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις πληροφορίες πως έχει προβλήματα μνήμης, αφότου δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Χουρ για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, όπου συμπεριλαμβάνονται πολιτικά «εκρηκτικά» σχόλια, ως ηλικιωμένο κύριο «με καλές προθέσεις» που, όμως, «έχει κακή μνήμη».

«Έχω καλές προθέσεις, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει. Δεν έχω προβλήματα μνήμης», αντέταξε ο 81χρονος Μπάιντεν, ο οποίος στάθηκε ιδίως στο ό,τι ο ειδικός εισαγγελέας Χουρ ανέφερε στο πόρισμα πως δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του Μπο. «Πώς τολμάει, διάβολε;» είπε.

Η ηλικία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξανά στο επίκεντρο

Ήταν ήδη το κυριότερο μειονέκτημά του: η προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν επέστρεψε με κρότο στην καρδιά της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, εξαιτίας ολισθημάτων του ίδιου και εμπρηστικών σχολίων ειδικού εισαγγελέα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, 81 ετών, στα χαρτιά τουλάχιστον, έπρεπε να χαίρεται χθες Πέμπτη (σ.σ. 08.02.2024).

Ειδικός εισαγγελέας που είχε ονομαστεί για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το πώς χειρίστηκε ο Δημοκρατικός διαβαθμισμένα έγγραφα στην πράξη ανακοίνωσε πως δεν θα ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση στον Αμερικανό πρόεδρο, υποψήφιο για δεύτερη θητεία.

Όμως ο δικαστικός, που είναι Ρεπουμπλικάνος, συμπεριέλαβε στο πόρισμα εξαιρετικά βαριά από πολιτική άποψη σχόλια για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ενόψει της πιθανής νέας αναμέτρησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ – αυτός ο τελευταίος του επιτίθεται εδώ και χρόνια αμφισβητώντας ακριβώς τη διανοητική του κατάσταση.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ σημείωσε πως οποιοδήποτε σώμα ενόρκων θα δυσκολευόταν να καταδικάσει τον Τζο Μπάιντεν, καθώς θα παρουσιαζόταν ως «συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις αλλά κακή μνήμη».

Ανέφερε ιδίως πως ο πρόεδρος, όταν κατέθεσε, φάνηκε να μη θυμάται ποιο διάστημα ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ή πότε πέθανε ο γιος του Μπο.

«Άτοπα» σχόλια

Οι δικηγόροι του προέδρου αντέδρασαν έντονα, επικρίνοντας τα «άτοπα» σχόλια του ειδικού εισαγγελέα, τόνισαν γραπτώς πως «το πόρισμα αυτό χρησιμοποιεί πολύ προκατειλημμένο λεξιλόγιο για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει συχνά σε μάρτυρες: δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα που έγιναν χρόνια πριν».

Πολιτικά, όμως, το κακό έγινε ήδη, κι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να επωφεληθούν.

«Όταν δεν είσαι διανοητικά ικανός να δικαστείς (…) ασφαλώς δεν είσαι διανοητικά ικανός να βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου, πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.

«Κάποιος ηλικιωμένος με κακή μνήμη δεν θά’πρεπε να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα» του αμερικανικού στρατού, πλειοδότησε ο Κέβιν Χερν, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής που εκλέγεται στην Οκλαχόμα.

Μορφές της δεξιάς αξιώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ να ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία του Συντάγματος, που επιτρέπει να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος αν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, πιστή του κ. Τραμπ, επέμεινε: «αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι διανοητικά ικανός να δικαστεί, σίγουρα δεν είναι διανοητικά ικανός να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή