Λέζεκ Κολακόφσκι (1927 – 2009) Πολωνός φιλόσοφος, συγγραφέας

Υπήρξε αντιφρονών στα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας

by Times Newsroom

Ο Λέζεκ Κολακόφσκι (πολ. Leszek Kołakowski, 23 Οκτωβρίου 1927 – 17 Ιουλίου 2009) ήταν Πολωνός φιλόσοφος, συγγραφέας και αντιφρονών στα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Τα μαρξιστικά χρόνια

Γεννήθηκε στο Ράντομ. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο. Εντούτοις, μπόρεσε να σπουδάσει κάνοντας ιδιωτικά -παράνομα- μαθήματα. Μετά τη λήξη του πολέμου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ, ενώ το 1953 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Από το 1959 μέχρι το 1968 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Το 1947 ο Κολακόφσκι εντάχθηκε στο Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας (ΕΕΚΠ). Μετά από το 1956 και την Αποσταλινοποίηση στράφηκε προς έναν Ανθρωπιστικό και αδογμάτιστο Μαρξισμό. Με τις νέες του θέσεις ήρθε εκ των πραγμάτων σε σύγκρουση με το καθεστώς, το οποίο τον απέλυσε από την πανεπιστημιακή του θέση, ενώ το 1966 διαγράφηκε και από το ΕΕΚΠ.

Νέες θέσεις

Στη δεκαετία του ’70 ο Κολακόφσκι απομακρύνθηκε πλήρως από τον Μαρξισμό υποστηρίζοντας πως ο Σταλινισμός δεν ήταν διαστρέβλωση του Μαρξισμού, αλλά λογική κατάληξή του. Την περίοδο αυτή ο Κοουακόφσκι θα εργαστεί σε διάφορα Πανεπιστήμια της Δύσης. Αργότερα θα γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς υποστηρικτές του Συνδικάτου Αλληλεγγύη. Απετέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς Πολωνούς διανοούμενους της σύγχρονης εποχής. Απεβίωσε το 2009 στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com