Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

...σε απάντηση «στις πρόσφατες δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον αμάχων» στον Λίβανο και τη Συρία.

by Times Newsroom

φωτο αρχείου EPA/NABIL MOUNZER

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα 23/1 ότι στοχοθέτησε «για δεύτερη φορά» στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση «στις πρόσφατες δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον αμάχων» στον Λίβανο και τη Συρία.

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι στοχοθέτησε τη βάση Μερόν «με μεγάλο αριθμό πυραύλων». Η βάση αυτή είχε γίνει στόχος του σιιτικού κινήματος και στις 6 Ιανουαρίου, σε αντίποινα για το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, στη Βηρυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για σειρά πληγμάτων εναντίον αξιωματούχων του Ιράν και συμμάχων του που στηρίζουν την παλαιστινιακή Χαμάς, στη Συρία και τον Λίβανο, εγείροντας ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα.

Το Σάββατο 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε σύμβουλοι των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό σε αεροπορικό πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να απαντήσει σε αυτό το πλήγμα.

Στις 8 Ιανουαρίου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του Ουισάμ Ταουίλ, ο οποίος θεωρείτο «διοικητής της δύναμης αλ Ράντουαν», της μονάδας ελίτ του ισλαμιστικού κινήματος, ακόμη ένα πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Στις 2 Ιανουαρίου ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και έξι άλλα στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος σκοτώθηκαν σε πλήγματα με drones που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Το σιιτικό κίνημα ανακοινώνει συχνά ότι στοχοθετεί θέσεις του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, σε ένδειξη στήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας «υποδομές» της Χεζμπολάχ και μαχητές της σε μεθοριακές περιοχές.

Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου ξεπέρασε τους 200, εκ των οποίων 147 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Στο Ισραήλ οι αρχές έχουν ανακοινώσει τον θάνατο εννέα στρατιωτών και έξι αμάχων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com