Λουίζα Μέι Άλκοτ (1832 – 1888) Αμερικανίδα συγγραφέας

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με την ποίηση και διηγήματα σε περιοδικά. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο "Flower Fables", δηλαδή Μύθοι λουλουδιών. Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον Εμφύλιο πόλεμο, οπου αρρώστησε και έγραψε το βιβλίο Ιστορίες νοσοκομείου

by Times Newsroom

Η Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott, 27 Σεπτεμβρίου 1832 – 6 Μαρτίου 1888) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1832 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Μαζί με τις τρεις αδελφές της, Άννα, Ελίζαμπεθ και Μέι εκπαιδεύθηκαν από τον πατέρα τους, τον φιλόσοφο και δάσκαλο Μπρόνσον Άλκοτ. Μεγάλωσαν με τα χριστιανικά «πιστεύω» της μητέρας τους, Άμπιγκεϊλ Μέι. Η συγγραφέας πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστώνη και στο Κόνκορντ, μεγάλωσε σαν την πρωταγωνίστρια της, την Τζόζεφιν Μάρτς, παίζοντας όπως τα αγόρια. Η μικρή Λουίζα είχε πάθος για τη γραφή, είχε πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές. Έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε τον κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα.

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με την ποίηση και διηγήματα σε περιοδικά. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο “Flower Fables”, δηλαδή Μύθοι λουλουδιών. Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον Εμφύλιο πόλεμο, οπου αρρώστησε και έγραψε το βιβλίο Ιστορίες νοσοκομείου. Το 1867, ο εκδότης της Τόμας Νάιλς της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα Μικρές κυρίες, βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες. Άλλα έργα της είναι τα Ένα ρομαντικό κορίτσιΜικροί κύριοιΤα αγόρια της Τζο,Οι μικρές κυρίες παντρεύονταιΤο παιδί του τσίρκουΤα οκτώ ξαδέρφια και τα ΔιαθέσειςΕργασία και Ένας Μεφιστοφελής του καιρού μας, τα τρία τελευταία όμως δεν είχαν τόση απήχηση.

Η Άλκοτ έγραψε πάνω από 30 βιβλία.

Στις 6 Μαρτίου 1888 άφησε την τελευταία της πνοή, δύο μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της. Τάφηκε στο Κόνκορντ. Έχει διακριθεί ως συγγραφέας, αν και ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει

  • 1849: Η κληρονομιά (The Inheritance), το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 1997 (μτφ. Γιάννα Μυράτ, εκδ. Καστανιώτης, 2000)
  • 1866: Πίσω από τη μάσκα (Behind a Mask, or a Woman’s Power), με το ψευδώνυμο A. M. Barnard (μτφ. Ξενοφών Μπρουντζάκης για τις εκδ. της εφημ. Το Ποντίκι, 2006)
  • 1866: Μοιραία ερωτική καταδίωξη (A Long Fatal Love Chase), με το ψευδώνυμο A. M. Barnard. Το μυθιστόρημα αυτό πρωτοεκδόθηκε το 1995 (μτφ. Μαρία Κράλλη, εκδ. Καστανιώτης, 1996)
  • 1868: Μικρές κυρίες (Little Women, or Meg, Jo, Beth and Amy) (μτφ. Ρένα Χατχούτ για τις εκδ. Καστανιώτης, 1995, έκδοση για ενήλικες)
  • 1869: Οι μικρές κυρίες παντρεύονται (Good Wives), συνήθως αυτό το δεύτερο μέρος εκδίδεται μαζί με το πρώτο (μτφ. Γ. Τσουκαλάς για τις εκδ. Άγκυρα, α΄ έκδοση 2006, για παιδιά Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για τις εκδ. Μίνωας, α΄ έκδ. 1994 με τίτλο “Οι μικρές κυρίες μεγαλώνουν”, για παιδιά)
  • 1870: Ένα ρομαντικό κορίτσι (An Old Fashioned Girl) (μτφ. Γιώργος Τσουκαλάς για τις εκδ. Άγκυρα, 2006, έκδοση για παιδιά)
  • 1874: Μικροί κύριοι (Little Men: Life at Plumfield with Jo’s Boys) (μτφ. Βασίλης Μουστάκης για τις εκδ. Παπαδημητρίου, 1989, έκδοση για παιδιά)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com