Λούκας φαν Ούντεν (1595 – 1672) Κορυφαίος Φλαμανδός ζωγράφος – τοπιογράφος, σχεδιαστής και χαράκτης της τεχνοτροπίας μπαρόκ

Ο φαν Ούντεν ήταν κατά κύριο λόγο ζωγράφος τοπίων. Αν και ποτέ δεν ανήκε στο εργαστήριο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, τα έργα του εν μέρει οφείλονται σε αυτόν

by Times Newsroom

Ο Λούκας φαν Ούντεν (Lucas van Uden, 18 Οκτωβρίου 1595 – 4 Νοεμβρίου 1672) ήταν κορυφαίος Φλαμανδός ζωγράφος – τοπιογράφος, σχεδιαστής και χαράκτης της τεχνοτροπίας μπαρόκ, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην Αμβέρσα.

Ο Λούκας φαν Ούντεν γεννήθηκε στην Αμβέρσα, όπου έγινε μέλος στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά το 1626-27. Πιθανότατα ήταν μαθητής του πατέρα του. Στις 14 Φεβρουαρίου 1627 νυμφεύτηκε την Άννα φαν Βούλπουτ (Anna van Woelput). Δραστηριοποιήθηκε στην Αμβέρσα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, εκτός από μια περίοδο περί το 1649, οπότε καταγράφεται ότι δεν ζούσε πλέον στην πόλη.

Ήταν δάσκαλος των Γιαν Μπάπτιστ Μποννεκρόι, Φίλιπς Αουγκουστάιν Ίμμενρετ και Χίλλις Νέυτς.

Απεβίωσε στην Αμβέρσα το 1672.

Έργο

Ο φαν Ούντεν ήταν κατά κύριο λόγο ζωγράφος τοπίων. Αν και ποτέ δεν ανήκε στο εργαστήριο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, τα έργα του εν μέρει οφείλονται σε αυτόν. Ο φαν Ούντεν δημιούργησε αντίγραφα των έργων του Ρούμπενς σε ορισμένες περιπτώσεις. Η τεχνική του, με την προσοχή στη λεπτομέρεια, ειδικά στα μικρού μεγέθους έργα, και η αναζήτησή του για διακοσμητικά στοιχεία στα έργα μεγάλου μεγέθους τον τοποθετούν στην ίδια παράδοση με τους Γιαν Μπρίγκελ τον πρεσβύτερο και τον Γιόος ντε Μόμπερ. Στα γενικά του χαρακτηριστικά εντάσσονται η διαφόρων αποχρώσεων του πράσινου θέα που διακόπτεται από λεπτά δένδρα και πληθυσμώνεται από μικρές μορφές βοσκών ή χωρικών. Πολλές από τις μορφές στα έργα του είναι ζωγραφισμένες από τον Ντάβιντ Τένιερς τον νεότερο ή είναι αντιγραμμένες από έργα του Τένιερς ή του Ρούμπενς.

Ο φαν Ούντεν συχνά συσχετίζεται με τον συνάδελφό του τοπιογραφο Γιαν Βίλντενς αλλά, αντίθετα από αυτόν, δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ζωγράφισε ποτέ τοπία για λογαριασμό του Ρούμπενς. Ο Ρούμπενς, επίσης, ποτέ δεν προσέθεσε “σταφάζ” (πληθύσμωση) σε τοπία του φαν Ούντεν.

Ο Λούκας φαν Ούντεν φιλοτέχνησε επίσης πολλά χαρακτικά, μερικά από τα οποία αποτελούν τμήμα της συλλογής του Ρέικσμουζεουμ και του Βρετανικού Μουσείου. Some of his designs were also etched by his pupil Philips Augustijn Immenraet.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή