Μάχη των Κομψάδων | 24 Αυγούστου 1821

Ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Σουλιώτες

by Times Newsroom

Η Μάχη των Κομψάδων ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Σουλιώτες.
Οι Κομψάδες ή Κουμτζάδες ή Κουμουτζάδες ήταν ένα στενό πέρασμα στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Αμμότοπος Άρτας. Η πρώτη μάχη που έγινε εκεί ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 1820 όταν ο Μάρκος Μπότσαρης διέλυσε μία σουλτανική εφοδιοπομπή με 200 Σουλιώτες ιππείς.

Ύστερα από την ήττα των Τούρκων στη Ραψίστα, ο Χουρσίτ έδωσε διαταγή στον πασά της Άρτας Χασάν να εισέλθει στα Γιάννενα. Εκείνος, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 5.000 Αρβανίτες, ξεκίνησε αλλά ο Μάρκος Μπότσαρης μαζί με κάμποσους Σουλιώτες κατέλαβε το στενό των Κομψάδων, το μόνο αφύλακτό τότε πέρασμα. Στις 24 Αυγούστου 1821 ξέσπασε η άγρια μάχη στις Κομψάδες κατά την οποία ο Χασάν Πασάς αποπειράθηκε να περάσει από εκεί. Όμως, ύστερα από πολλές ώρες, βλέποντάς τις απώλειες να αυξάνονται διέταξε υποχώρηση. Το ένα τρίτο περίπου του στρατού είχε σκοτωθεί. Η νίκη αυτή όχι μόνο τόνωσε το ηθικό των επαναστατών αλλά άνοιξε το δρόμο για τη κατάληψη της Άρτας.

Πηγές

  • Γούδας Aν., Bίοι Παράλληλοι, Ήρωες της ξηράς, Εν Aθήναις 1876, Τ. 8, σ. 64.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή