Madama Butterfly | Στον Κήπο του Μεγάρου

Το αριστουργηματικό ιαπωνικό δράμα του Giacomo Puccini στην πλωτή σκηνή του Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς

by Times Newsroom
  • Πέμπτη 6 Ιουλίου | 20:30 | είσοδος ελεύθερη
  • Προβολή όπερας με αγγλικούς υπότιτλους
  • Music to Watch | H εικόνα της κλασικής μουσικής για δεύτερη χρονιά στην οθόνη του Κήπου

Αγαπημένη όπερα των λυρικών θεάτρων όλου του κόσμου, η «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» επέστρεψε πέρυσι το καλοκαίρι στην εντυπωσιακή πλωτή σκηνή του Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, έναν από τους διασημότερους πολιτιστικούς φορείς της Αυστρίας, με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήμης νεαρή σοπράνο Barno Ismatullaeva [Μπάρνο Ισματουλλάεβα] από το Ουζμπεκιστάν. Τον ρόλο της Σουτζούκι ερμηνεύει η μεσόφωνος Annalisa Stroppa [Ανναλίζα Στρόππα], και του Πίνκερτον ο τενόρος Edgaras Montvidas [Έντγκαρας Μόντβιντας], και οι δύο σημαντικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς λυρικών τραγουδιστών. Τους πλαισιώνει η Συμφωνική της Βιέννης υπό τον Ιταλό αρχιμουσικό Enrique Mazzola [Ενρίκε Ματσόλα], έναν μαέστρο βαθιά αφοσιωμένο στο οπερατικό ρεπερτόριο, ο οποίος φημίζεται παγκοσμίως για τις εμπνευσμένες ερμηνείες του στο μπελ κάντο. Συμμετέχουν επίσης οι Χορωδίες του Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς και της Φιλαρμονικής της Πράγας.

Η «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» κινηματογραφήθηκε στο Μπρέγκεντς από την UNITEL και προβάλλεται (με αγγλικούς υπότιτλους), την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ, στο υπαίθριο μουσικό σινεμά του Κήπου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου διεθνώς.

Ένα σκηνικό σαν λεπτεπίλεπτο ιαπωνικό χαρτί

Με φόντο το μαγευτικό φυσικό τοπίο της Λίμνης Κωνσταντίας στην Αυστρία, ο πολυβραβευμένος σκηνογράφος Michael Levine [Μάικλ Λιβάιν] σχεδίασε για την «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» μια σκηνική εξέδρα που θυμίζει λεπτεπίλεπτο ιαπωνικό χαρτί, επάνω στην οποία διαδραματίζεται η συγκινητική ιστορία της Τσο-Τσο Σαν. Tην παράσταση σκηνοθέτησε ο Andreas Homoki [Αντρέας Χόμοκι], καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Ζυρίχης, αναδεικνύοντας τον εξωτισμό του αριστουργήματος του Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι] μέσα από ατμοσφαιρικές προβολές. Τα κοστούμια, στα οποία κυριαρχούν οι χρωματικές εντάσεις και αντιθέσεις καθώς και η συνύπαρξη του απωανατολικού και του δυτικού στοιχείου, υπογράφει ο Antony McDonald [Άντονι Μακ Ντόναλντ].

Προσμονή και μάταιη ελπίδα

Η νεαρή γιαπωνέζα γκέισα Τσο-Τσο Σαν, που ακούει στο όνομα Μπαττερφλάυ, ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή στον μακρινό δυτικό κόσμο, αν και γνωρίζει ότι η πραγματοποιήση του ονείρου της θα την οδηγήσει σε σύγκρουση με την οικογένειά της και με τις παραδοσιακές αξίες της ιαπωνικής κοινωνίας. Ξεχειλίζει από χαρά, όταν την παντρεύεται ο αμερικανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Πίνκερτον, ο οποίος όμως, λίγο μετά τον γάμο τους, θα αναχωρήσει για την πατρίδα του. Εκεί, ο Πίνκερτον, θεωρώντας ότι δεν έχει πλέον καμία δέσμευση απέναντι στην Τσο-Τσο Σαν, θα βρει μια νέα, Αμερικανίδα σύζυγο και θα συνεχίσει τη ζωή του στις ΗΠΑ. Η Μπαττερφλάυ, πάντοτε ερωτευμένη μαζί του, συνεχίζει επί τρία χρόνια να τον προσμένει, μεγαλώνοντας μόνη τον γιο που απέκτησε μαζί του. Ωστόσο, όλα θα ανατραπούν, όταν ο Πίνκερτον θα επιστρέψει στην Ιαπωνία συνοδευόμενος από τη νέα του σύζυγο. Τότε, η Τσο-Τσο Σαν δεν θα διστάσει να πάρει την πιο σκληρή απόφαση της ζωής της…

Το πρόγραμμα των προβολών στον Κήπο

Το πρόγραμμα των φετινών προβολών στην οθόνη του Κήπου ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου με τη συναυλία της Φιλαρμονική της Βιέννης και δύο σπουδαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής: της σταρ του πιάνου Martha Argerich και του θρυλικού αρχιμουσικού Zubin Mehta.

Megaron and Unitel Present

Η UNITEL, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, καταγράφει ανεπανάληπτες ερμηνείες από συναυλίες κλασικής μουσικής και παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου που άφησαν εποχή, σε συνεργασία –συχνά, με αποκλειστικά συμβόλαια– με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι θρυλικοί μαέστροι Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber –αλλά και νεότεροι, όπως ο Christian Thielemann– ή η σταρ της όπερας Anna Netrebko καθώς και με ορχήστρες και καλλιτεχνικούς φορείς διεθνούς κύρους (Φιλαρμονική Βιέννης, Φιλαρμονική Βερολίνου, Σκάλα του Μιλάνου, Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, Μπαϋρώυτ, Μπρέγκεντς κ.ά.).

Με έναν κατάλογο τεχνικά άρτιων παραγωγών που αριθμεί περισσότερα από 1.500 οπτικοακουστικά αρχεία, η UNITEL είναι μία από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον χώρο της παραγωγής έγχρωμων στερεοφωνικών μουσικών φιλμ. Σήμερα, τα βίντεό της κυκλοφορούν αποκλειστικά με εικόνα UHD (υπερυψηλής ευκρίνειας) και ήχο Surround. Αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας Cosmotel που ιδρύθηκε το 1964 από τον Δρ. Leo Kirch και τον Herbert von Karajan με σκοπό τη δημιουργία παραγωγών κλασικής μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com