Μαντλέν ντε Σκιντερί (1607 – 1701), γνωστή ως Δεσποινίς ντε Σκιντερί ήταν Γαλλίδα μυθιστοριογράφος

Θεωρήθηκε η λογιότερη γυναίκα της εποχής της και τα μυθιστορήματά της είχαν μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Επέσυρε όμως την σάτιρα του Μολιέρου στις κωμωδίες του Γελοίες Κομψευόμενες (1659) και Οι σοφές γυναίκες (1672).

by Times Newsroom

Η Μαντλέν ντε Σκυντερύ (Madeleine de Scudéry, 15 Νοεμβρίου 1607 – 2 Ιουνίου 1701), γνωστή ως Δεσποινίς ντε Σκιντερί (Mademoiselle de Scudéry) ήταν Γαλλίδα μυθιστοριογράφος.

Πήρε εξαιρετική μόρφωση και το 1637 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με τον επίσης συγγραφέα αδελφό της Ζορζ, με το όνομα του οποίου δημοσίευσε αρκετά έργα της. Έγινε δεκτή στο λογοτεχνικό σαλόνι της Κατρίν ντε Ραμπουγιέ και ήταν από τα βασικά πρόσωπα των Περισπούδαστων, κυρίες της αριστοκρατίας που είχαν στόχο την εκλέπτυνση των γαλλικών ηθών και της γαλλικής γλώσσας.

Αργότερα άνοιξε δικό της σαλόνι, όπου δεχόταν κάθε Σάββατο («les samedis de Mlle de Scudéry» – τα Σάββατα της δεσποινίδος ντε Σκιντερί) λογίους της εποχής. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν γνωστή με το ψευδώνυμο Σαπφώ. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και ζούσε με τον αδελφό της του οποίου επέζησε κατά τριάντα χρόνια. 

Τα πρώτα της δεκάτομα μυθιστορήματα (κανένα δεν καταλάμβανε λιγότερους από τέσσερις τόμους) σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία γιατί, εκτός των άλλων, τα μέλη της υψηλής παρισινής κοινωνίας ανακάλυπταν τους εαυτούς τους κάτω από τα εξωτικά ονόματα των ηρώων των έργων. Σύντομα άρχισαν ν’ αλληλοπροσφωνούνται με τα ονόματα αυτά και να ερωτοτροπούν σύμφωνα με τα γραφόμενα της Σκιντερί.

Στα έργα της υπάρχουν σελίδες που διακρίνονται για την λεπτότητα του αισθήματος και την ανάλυση των χαρακτήρων, αλλά σήμερα βέβαια «δέκα τόμοι είναι δέκα τόμοι, δηλαδή 15.000 σελίδες».

Θεωρήθηκε η λογιότερη γυναίκα της εποχής της και τα μυθιστορήματά της είχαν μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Επέσυρε όμως την σάτιρα του Μολιέρου στις κωμωδίες του Γελοίες Κομψευόμενες (1659) και Οι σοφές γυναίκες (1672).

Η Δεσποινίς ντε Σκιντερί είναι η ηρωίδα της φερώνυμης αστυνομικής μορφής νουβέλας του Ε.Τ.Α. Χόφμαν Das Fräulein von Scuderi (1819).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή