Μαρία Φαραντούρη: «Ζω για να ενώσω όλη την αριστερά»

Η Μαρία κοντά σε αυτούς, που αφουγκράστηκαν τα μηνύματα της εποχής τους, ξεσήκωσε τα πλήθη και έφερε πολλές φορές τη λύτρωση σε αυτό τον τυραννισμένο λαό μέσα από τα τραγούδια, που επέλεξε να ερμηνεύσει.

Πέρασαν τρεις δεκαετίες και ακόμα βασανίζουν το λαό μας πολλά από τα θέματα που θίγει η Μαρία Φαραντούρη. Ευτυχώς, η ελπίδα παραμένει ζωντανή, γιατί υπάρχουν κάποιοι έντιμοι πολιτικοί, που φαίνονται να νοιάζονται για το καλό της κοινωνίας.

  • Συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Μια φωνή επική, δωρική, μεστή, ηρωική χαραγμένη στη μνήμη τής ελληνικής ψυχής και της ανθρώπινης δύναμης, που έσκυψε από την όχθη του λαϊκού κινήματος στο ποτάμι της πολιτικής.

Μια δική μας φωνή, που κέρδισε έδαφος σε όλο τον κόσμο, γιατί την αναζητούσαν παντού οι απλοί άνθρωποι, αλλά και οι διανοούμενοι.

Η Μαρία κοντά σε αυτούς, που αφουγκράστηκαν τα μηνύματα της εποχής τους, ξεσήκωσε τα πλήθη και έφερε πολλές φορές τη λύτρωση σε αυτό τον τυραννισμένο λαό μέσα από τα τραγούδια, που επέλεξε να ερμηνεύσει.

Εδώ και ένα χρόνο η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια αγωνίζεται μέσα από τη βουλή των Ελλήνων και από τις επάλξεις του ΠΑΣΟΚ «για να σηματοδοτήσει τη συνεργασία του ευρύτερου σε μία περίοδο, που κινδύνευε να κατακερματιστεί…»

Η Μαρία Φαραντούρη που δεν έχει χάσει τίποτα από την φρεσκάδα που είχε κοριτσόπουλο, ντυμένη με ένα τζιν και μία μπλούζα κολεγίου κάθεται απέναντί μου και αρχίζει, να λέει, τι κάνει, ώστε να μην είναι απλός θεατής από το έδρανό της, των πολιτικών ζυμώσεων…

«Ανήκω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Πολιτισμού και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Είναι σαφές, ότι το αντικείμενο της δικής μου πολιτικής δουλειάς είναι ο πολιτισμός. ‘Ένα τεράστιο θέμα, που μόνο οι αφελείς πιστεύουν, πως είναι είδος πολυτελείας και όχι ουσίας.»

  • Υπήρξαν κυβερνήσεις που στήριξαν τον πολιτισμό μας;

Από τότε που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος καμία κυβέρνηση, ακόμη κι εκείνες που είχαν καλές προθέσεις, δεν έδωσε το ανάλογο βάρος στον πολιτισμό, γι’ αυτό και επέτυχαν ελάχιστα πράγματα. Και πολιτισμός δεν είναι να κτίσεις δύο θέατρα ή να ενισχύσεις κάποιες τέχνες ή να μιλήσεις για τη μουσική. Σήμερα δίνουμε ευρεία σημασία στο πολιτισμό. Τον συνδέουμε αναπόφευκτα με την οικολογία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Όλα αυτά πρέπει να τα δει κανείς συνδεδεμένα, διότι πώς μπορείς να κάνεις τέχνη σε ένα μολυσμένο περιβάλλον;

  • Τί αποπνέει πολιτισμό ;

Πολλά, όπως το ήθος, το ύφος, οι μέθοδοι της συμπεριφοράς, όχι μόνον των ανθρώπων στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στον πολιτικό λόγο, παντού. Νομίζω, ότι περνάμε μία μεγάλη κρίση και πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί ένα ήρεμο κλίμα για να μπορέσουμε να κάνουμε πολιτική.

  • Με τι είναι ταυτισμένη η πολιτική;

Με αρνητικά πράγματα. Όμως εγώ δεν χάνω ποτέ την αισιοδοξία μου. Ένας ακριβώς λόγος, που βρίσκομαι εκεί, είναι να σηματοδοτήσω την συνεργασία του αριστερού ευρύτερου δημοκρατικού χώρου .

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που μπήκα στην πολιτική σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, που κινδύνευε να κατακερματιστεί, να διαχωριστεί αυτός ο χώρος, στο επίπεδο του κόσμου, και ο άλλος η ενασχόλησή μου με τα πολιτιστικά, που είναι πάρα πολύ δύσκολα, γιατί έχεις να κάνεις με διαφορετικές νοοτροπίες.

Προσπαθούμε να κριτικάρουμε τα μέτρα και τα αντίμετρα της κυβέρνησης και την πολιτιστική της ανυπαρξία, αλλά να δώσουμε και τη δική μας εναλλακτική πρόταση.

Είναι δύσκολη περίοδος, γιατί δίνεται προτεραιότητα στο οικονομικό και η αντίληψη της εξουσίας αυτής είναι, ότι οι τέχνες δεν είναι παραγωγικές, γι’ αυτό και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία και το αφήνουν στην πρωτοβουλία των μονάδων.

  • Οι εξελίξεις στην παραδοσιακή Αριστερά σηματοδοτούν μία νέα πολιτική περίοδο. Ποια, κατά τη γνώμη σας κα. Φαραντούρη, τα κύρια χαρακτηριστικά της;

Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε, ποια θα είναι η εξέλιξη της ίδιας της παραδοσιακής Αριστεράς. Νομίζω, ότι έχει ακόμα να διανύσει δρόμο, ώσπου να δει το καινούργιο της πρόσωπο στην πολιτική μας ζωή και στην κοινωνία. Πιστεύω, ότι οι εξελίξεις στην Αριστερά έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζω και εύχομαι αυτές οι εξελίξεις να αποβούν θετικές για το μέλλον του προοδευτικού κινήματος στη χώρα μας.

  • Σε ποια σημεία θεωρείτε, ότι αυτή η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της ;

Δεν είχα καμιά ψευδαίσθηση για την πολιτική της Ν.Δ ως κυβέρνησης. Είναι γνωστή η πολιτική της δεξιάς, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολλών. Η πολιτική της εξάρτησης, όσον αφορά τα μεγάλα εθνικά μας θέματα, η πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων και της καταστροφής όποιας προσπάθειας κοινωνικού έργου είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι αξιόπιστη μόνος τους ημέτερους ,που τη βοήθησαν να πάρει την εξουσία. Πιστεύω, ότι στον λαό έχει πάψει να είναι αξιόπιστη, ακόμα και στους πλέον καλόπιστους. Μόνο ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. όλοι κατάλαβαν.

  • Τί θέση παίρνετε εσείς απέναντι στο σκηνικό των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία;

Πιστεύω σε έναν υγιή και ήρεμο πολιτικό με αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων και όχι ύβρεων. Με νέα γλώσσα, ελεύθερη και πλούσια, και όχι με την ξύλινη κομματική διάλεκτο.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, πως δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική. Ασφαλώς υπάρχουν άλλα προγράμματα, άλλες προτεραιότητες, άλλα οράματα για την κοινωνία. Εγώ, προσωπικά, είμαι στην δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, όπως θα ήμουν και στις αντίστοιχες παρατάξεις στην Αγγλία, τη Γαλλία και οπουδήποτε αλλού.

Ελπίζω και θα αγωνιστώ για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα ήθη της πολιτικής μας ζωής. Να γίνουμε όλοι μας πιο ώριμοι. Σε αυτό, είμαι σίγουρη, θα βοηθήσει η ανερχόμενη γενιά.

  • Τα πολιτικά ερεθίσματα που έχετε αυτή την εποχή δεν αφήνουν μέσα σας ανέγγιχτο το ηφαίστειο του καλλιτέχνη. Τί θα σήμαινε για εσάς κα. Φαραντούρη μία νέα έκρηξή του;

Εδώ και 25 χρόνια που ασχολούμαι με το τραγούδι, πάντα βίωνα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μου, γιατί με ενδιέφερε. Όσο μπορώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, προσπαθώ να είμαι επαρκής και στο νέο μου ρόλο και να μην είναι ο ένας εις βάρος του άλλου. Βέβαια, έχω περιορίσει πάρα πολύ τις ζωντανές μου εμφανίσεις και έχω ρίξει το βάρος στη δισκογραφία και έτσι θα συνεχίσω.

Νομίζω, ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να βρίσκομαι στα πράγματα αυτή την περίοδο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και μεγάλες αλλαγές. Είναι καθήκον μας να είμαστε εδώ, να παρακολουθούμε και να υψώνουμε τη φωνή μας, ο καθένας στον ρόλο που είναι ταγμένος να παίξει.

  • Επιμένετε…

Πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το γίγνεσθαι, όσο αρνητικό κι αν φαίνεται τώρα. Νομίζω, ότι θα ξεδιαλύνει. Όσοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία, δημιουργοί, καλλιτέχνες και οι νέες γενιές θα πρέπει πραγματικά να βοηθήσουν για το καλύτερο της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Μιλάω λίγο γενικά, αλλά δεν θα ’θελα να μεμψιμοιρώ, ούτε να γκρινιάζω, αλλά να βλέπω, να παρατηρώ τα πράγματα και πάντα να διατηρώ μέσα μου την ελπίδα, ότι θα καλυτερέψουν χάρη στον αγώνα μας.

  • Πάψατε να έχετε την ιδεολογία σας;

Ποτέ δεν έπαψα να έχω την ιδεολογία μου. Οι ιδεολογίες, έτσι όπως τις γνωρίσαμε, έχουν καταρρεύσει, αλλά η ιδεολογία για τον άνθρωπο, για την ποιότητα της ζωής, για τον χώρο που ζει και αναπνέει, όλα αυτά αποτελούν μία ιδεολογία.

Έτσι κι εγώ, λοιπόν, δέσμια αυτής της δικαιολογίας, ανεξάρτητα αν θα είμαι στο Κοινοβούλιο ή όχι, έχω την ανάγκη να παλέψω. Όμως, η πολιτική με την βαθιά της ουσία, με ενδιαφέρει. Νομίζω, ότι ο κάθε άνθρωπος συνεισφέρει με την προσωπική του εικόνα, προσφορά, λόγο στην ανανέωση, στο καινούργιο αυτό ήθος και ύφος που χρειάζεται ο τόπος. Μέσα στην πολιτική αυτό επιδιώκω.

  • Ποια είναι η ιδανική δικαίωση μιας πολιτικού, όπως στη δική σας περίπτωση;

Ο λόγος που ήθελα να συμβολίζει το όνομά μου στο συγκεκριμένο κόμμα που εντάχθηκα, είναι να βρεθεί ο τρόπος και ο χρόνος της συνεργασίας όλων των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Αυτή θα είναι μία βαθύτατη δικαίωση, αλλά και να ανθήσει σε αυτή τη χώρα ο πολιτισμός.

Εμείς οι Έλληνες πρέπει να θεωρούμε τον πολιτισμό ως τη μοναδική μας δύναμη, γιατί δεν έχουμε τίποτα άλλο, ούτε καν βιομηχανία, γι’ αυτό πρέπει να τον ενθαρρύνουμε, να τον ενισχύσουμε για να βγει σε όλα τα επίπεδα στη διεθνή πραγματικότητα. Γιατί όσο ενισχύεις προς τα έξω το δικό σου θέμα, τόσο μειώνεται το έξω που έρχεται προς τα μέσα. Αναφέρομαι στην ξενόφερτη κουλτούρα, που δεν πρέπει να την φοβόμαστε τώρα που τα σύνορα ελευθερώνονται.

  • Πιστεύετε ότι η ενασχόλησή σας με την πολιτική σας φθείρει σαν καλλιτέχνη;

Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πάντα ήταν ταυτισμένα αυτά τα δύο. Από 16 χρονών που μπήκα στο τραγούδι, όταν με άκουσε ο Μίκης, την περίοδο που ήμουν στη Νεολαία Λαμπράκη, η καλλιτεχνική μας εξόρμηση πάντα είχε ένα σκοπό, τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος και η ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, η κοινωνία στην οποία ζει. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ένα όραμα, που κάποιες πλευρές του έχουν αλλάξει. Ίσως, πιστεύαμε με ένα δογματικό τρόπο στον σοσιαλισμό…

  • Μιλήστε μου για τη νέα γενιά. Ζείτε καθημερινά το άγχος της…

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τη νέα γενιά. Το παρήγορο σημείο που μας έδωσε ήταν η τελευταία εμφάνισή της – αναφέρομαι στους δεκαεξάρηδες που βγήκαν στο δρόμο– που ίσως λίγα χρόνια πριν βλέπαμε την απόλυτη αφάνειά της και αναρωτιόμαστε, τι γίνεται.

Και ξαφνικά δημιουργείται όλο αυτό, η κρίση στην παιδεία ξεφεύγει από τα στενά αιτήματα του χώρου και πραγματικά αποκτά μία συνείδηση βαθύτατη, κοινωνική και πολιτική, που θα δούμε τα αποτελέσματά της, γιατί αυτή είναι η γενιά, που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Είναι η γενιά του 2000.

Η άλλη πλευρά της νέας γενιάς είναι το περιθώριο, η απελπισία, η μοναξιά, που η πολιτεία δεν της δίνει το χέρι, δεν τη φροντίζει. Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό με το πρόβλημα της ανεργίας, που κυρίως ακουμπάει τους ανθρώπους αυτούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

  • Ποιες είναι οι συντεταγμένες της ελληνικής συνείδησης: Θα βρει ο νεοέλληνας την ταυτότητά του και πότε;

Υπάρχει κίνδυνος μετά την σύνδεσή μας με την Ευρώπη, και εγώ σε αυτό το σημείο είμαι απαισιόδοξη, αν θα βρούμε, δηλαδή, την ταυτότητά μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι, αλλά και οι πολιτικοί, γιατί όταν ένα έθνος χάνει την ταυτότητά του, δεν έχει υπόσταση, άρα δεν υπάρχει.

  • Πού βαδίζει, κατά τη γνώμη σας, το ελληνικό τραγούδι;

Και το τραγούδι ακολουθεί τις προοπτικές που δίνει η κοινωνία, κι όταν δεν υπάρχουν προοπτικές γενικά, δεν υπάρχουν και στο τραγούδι. Φοβάμαι πως δεν υπάρχει κάτι στο τραγούδι που να προσδιορίζει αυτή τη συγκεκριμένη εποχή που περνάμε, σαν έργο. Θα ’λεγα ότι η 10ετία του ΄60 είχε μεγάλα έργα μεγάλων συνθετών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που αποπνέανε ελληνικότητα. Ο Μίκης, ο Μάνος και οι επίγονοι. Αυτό δεν υπάρχει τώρα. Μάλλον στο όνομα αυτής της επιταγής, που είναι η πολυμορφία πια στην τέχνη, γίνονται πράγματα πολύ εύκολα και ευτελή και αυτό βγαίνει και στο τραγούδι.

  • Μιλάτε για στιγμιαία τραγούδια;

Ακριβώς. Και μέσα σε όλον αυτό το σωρό μπορεί να συναντήσει κανείς κάποια μηνύματα, κάποιες ελεύθερες τάσεις, αλλά δεν χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Ίσως αυτή η ανυπαρξία και αυτό το αλαλούμ να χαρακτηρίζει την εποχή, αλλά δημιουργικό έργο δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν θα υπάρξει. Ταλέντα πάντα υπάρχουν, αλλά δεν τα βοηθάμε να βγουν από το σκοτάδι και να ’ρθουν στο φως.

  • Αποδέχεστε αυτό που σας καταλογίζουν, ότι η τέχνη σας είναι στρατευμένη; Με την ευκαιρία ποια είναι η θέση σας απέναντι στην στράτευση της τέχνης;

Στρατευμένη είναι η τέχνη για τον άνθρωπο. Με αυτή την έννοια, την ελεύθερη, δεν είναι ούτε κομματική, ούτε πολιτική με τη στενή έννοια, ποτέ.

Μπορεί κάποιες περιόδους να ’ταν αγωνιστική, βλέπε τραγούδια διαμαρτυρίας, γιατί το επέβαλαν οι καιροί, αλλά δεν ήταν τραγούδια που να εκφράζουν ένα κόμμα.

  • Και ποιο είναι το σύνθημα;

Στράτευση στην ποιότητα αλλά με γενικότερη θεματολογία, γιατί έχουν ανοίξει τα σύνορα, οι τάσεις πια είναι ελεύθερες και το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείς να το εκφράσεις με αλήθεια και ποιότητα.

Στράτευση στην ποιότητα ακόμα και τις εποχές που είμαστε στρατευμένοι γι’ αυτό το όραμα, που ποτέ δεν το περιορίσαμε και πάντοτε το ανοίγαμε…” υποστηρίζει η Μαρία Φαραντούρη και σηκώνεται να δει το γιό της, τον Στέφανο, που δεν έχει πολύ χρόνο να του αφιερώσει λόγω των πολλών δραστηριοτήτων της.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή