Μαρία Σ. Άνθη: «Αυτοφωτογραφήσεις ‐ Selfies» Ποιητική Συλλογή ‐ Poetry Collection | «Για καφέ στο Μανχάταν» Νουβέλα

Οι «Αυτοφωτογραφήσεις» είναι ποιήματα που έχουν κυρίως την αγάπη, το µέλλον, την ανάµνηση, το αίσθηµα και την ανάγκη ύπαρξης για όλα τα συναισθήµατα που η ελευθερία αναδύει την πλέρια φύση της | Όταν η ηρωίδα βρεθεί μόνη στο Μανχάταν, θα αναλογιστεί όλα τα χρόνια που πέρασαν και όσα άφησε πίσω της. Η παντοτινή αγάπη πηγάζει και βγαίνει μέσα απ' τον άνθρωπο

by Times Newsroom

Μαρία Σ. Άνθη

«Αυτοφωτογραφήσεις ‐ Selfies»

Ποιητική Συλλογή ‐ Poetry Collection

Σελίδες: 100

Εκδόσεις Λεξίτυπον

Πρώτη Έκδοση, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2022

ISBN: 978‐960‐597‐325‐4

Είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, μια selfie, είναι o κόσμος της διάθεσης. Οι «Αυτοφωτογραφήσεις» ή «Selfies» στην αγγλική γλώσσα,
είναι ροές έµπνευσης, υπενθυµίσεις που απελευθερώνουν τη µνήµη όταν η ποίηση περιπλέκει εκεί µέσα τις συµπυκνωµένες λέξεις της, γεµάτες νόηµα. Οι «Αυτοφωτογραφήσεις» είναι ποιήματα που έχουν κυρίως την αγάπη, το µέλλον, την ανάµνηση, το αίσθηµα και την ανάγκη ύπαρξης για όλα τα συναισθήµατα που η ελευθερία αναδύει την πλέρια φύση της.

Πρόκειται για εσώτερες, βαθιές σκιαγραφήσεις πριν από ένα λεπτό, δύο λεπτά, µία µέρα, δύο ώρες, µήνες, χρόνια… Σηµατοδοτούν τον έρωτα στη ζωή µας, την αγάπη που δώσαµε και πήραµε, την ώρα, την εποχή της αναζήτησης, το ερώτηµα. Ίσως γιατί έρχονται πολλές εσωτερικές selfies, απανωτές, η µία καλύτερη από την άλλη!

Σε αυτή την ποιητική συλλογή περιλαµβάνονται ποιήµατα και µερικά δοκίµια. Κάποια ποιήµατα τα έγραψε η Μαρία Άνθη παλαιότερα, φιλοσοφώντας πάνω στο ερώτηµα «τι εστί ζωή», ενώ άλλα είναι εµπνευσµένα από µέρη που είτε έζησε είτε επισκέφθηκε πρόσφατα. Αυτά τα ποιήµατα προσπάθησε να έχουν ένα νεανικό άρωµα, έναν τόνο σύγχρονο και να απαθανατίζουν τη στιγµή ενός εξωτερικού και
εσωτερικού κόσµου…

Selfies

In pearls the gleams of that day,
I turned to sunsets, the future to gaze upon.
It was an apparition in youth the sweet waters,
in oestrus a childlike naivety.
In your eyes the storm became a dawn,
I too started for new dreams.
Flashes and flashes extinguished the storm,
of selfishness the sweet instillations.
I gave you black sweet wine.
How contemplation can leave you…
A sob of joy!
And then I drew a stroke,
of seas and stars,
where I had taken a selfie of us…

Αυτοφωτογραφήσεις

Στων µαργαριταριών τις λάµψεις της ηµέρας εκείνης,
στράφηκα σε ηλιοθεάσεις, το µέλλον να ατενίσεις.
Ήταν µια οπτασία στης νιότης τα γλυκά νερά,
στον οίστρο µια παιδική αφέλεια.
Στων µατιών σου η θύελλα γινόταν χαραυγή,
κι εγώ ξεκίνησα για νέα όνειρα.
Λάµψεις και εκλάµψεις έσβησαν την τρικυμία,
του εγωισµού τις γλυκές ενσταλάξεις.
Κρασί µαυροδάφνη σου έδωσα.
H ενατένιση πως να σε αφήσει…
Χαράς λυγµός!
Κι ύστερα τράβηξα µια πινελιά,
σε θάλασσες κι αστέρια,
που µας είχα αυτοφωτογραφίσει…

Μαρία Σ. Άνθη

«Για καφέ στο Μανχάταν»

Νουβέλα

Σελίδες: 172

Εκδόσεις Λεξίτυπον

Πρώτη Έκδοση, Αθήνα, Ιούλιος 2022

ISBN: 978‐960‐597‐320‐9

Χωρίς ανταπόκριση ο έρωτας βρίσκεται σε απόγνωση και περνά όλα τα στάδια τού αδιέξοδου με βασανιστικά απρόοπτα. Είναι αδύνατον να φθάσει κανείς την ευτυχία, επειδή η απόγνωση θα δηλητηριάσει ό,τι καλό μπορούσε να προκύψει.

Η Καρόλ, μια σχεδιάστρια μόδας που ζει στο Παρίσι και στον λαμπερό χώρο της υψηλής ραπτικής, γνωρίζει ότι το αισθηματικό πρόβλημα θα ταλαιπωρεί πάντα τους ανθρώπους και ότι μόνο η εξωτερική ομορφιά δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Η παράτυπη στάση και πράξη, η παρανομία, η καταπίεση της κοινωνίας και του καθωσπρεπισμού του Παρισιού, προβληματίζει την Καρόλ για την πορεία της ζωής της. Σε όλη της την επαγγελματική διαδρομή θα γνωρίσει την καταξίωση, αλλά πάντοτε θ’ αναρωτιέται ποιο είναι το σωστό απέναντι στον εαυτό της και τους άλλους. Ακόμα και αν δεν προδώσει ποτέ κανέναν.

Όταν βρεθεί μόνη στο Μανχάταν, θα αναλογιστεί όλα τα χρόνια που πέρασαν και όσα άφησε πίσω της. Η παντοτινή αγάπη πηγάζει και βγαίνει μέσα απ’ τον άνθρωπο. Είναι το κομμάτι της συνείδησής του που στο τέλος μένει αγνό και καθαρό. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι το νόημα της ζωής.

Μέσα στους κοινωνικούς άξονες και τις συμπεριφορές, το χρήμα κυβερνά…
Όχι άλλους άθλους, παρά μόνο αγάπη!

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Σ. Άνθη είναι δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α). Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Φοίτησε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Έχει εργασθεί επί σειρά ετών στην έντυπη και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Ως συγγραφέας έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα. Τον Οκτώβριο του 2019, τιμήθηκε από το World Philosophical Forum για τη πρωτότυπη εργασία της, για το βιβλίο της «Απωστικές Δυνάμεις Ιπτάμενων Δίσκων» εκδ. Λεξίτυπον, της απονεμήθηκε ο τίτλος Πολίτης της γης, 21ος αιώνας από τον Πρόεδρο Igor Kondrashin. Έχει δώσει διαλέξεις για τον Αριστοτέλη και τη Φιλοσοφία του. Το βιβλίο της το 2021 «Αριστοτελικό Σύμπαν», από τις εκδόσεις Λεξίτυπον, αποτελεί μια νέα μελέτη πάνω στην κοσμολογία και τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη. Άλλα βιβλία που έχει εκδόσει: «Επιστημονικές Εργασίες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», εκδ. Μ. Σιδέρη (2012). «Η Επανάληψη… Το Άνοιγμα των Πυλών», εκδ. Δεσμός (2013). «Η Ζωή Ξανά», εκδ. Λεξίτυπον (2014). «Ο Αιθέρας Θεός», εκδ. Λεξίτυπον (2015). «Λουΐζα και Αντώνιος», εκδ. Λεξίτυπον (2016). «Ως διά μαγείας… και κατά γράμμα», εκδ. Λεξίτυπον (2019). «Η κόρη της Κίρκης», εκδ. Ηρόδοτος (2019).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή