Ειδικότερα, για την τριμερή για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ θετική εξέλιξη την οποία την καλωσορίζουμε. «Πρωτοστατήσαμε για να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις. Η Ελλάδα ανέπτυξε διαύλους με τον ΟΗΕ. Συνέβαλε και στο καλό κλίμα διαλόγου με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία λύση πέραν από όσα έχουν οριστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε.
Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση διέψευσε δημοσιεύματα περί κατάτμησης των θαλασσίων πάρκων και χωροθέτησής τους μόνο εντός των χωρικών υδάτων μας. «Τα θαλάσσια πάρκα δεν θα γίνουν με γεωπολιτικά αλλά με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Είναι δεδομένο ότι διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια», πρόσθεσε.
Για μεσοπρόθεσμο και υπουργικό
Σε ερώτηση εάν το μεσοπρόθεσμο είναι ένα νέο μνημόνιο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι είναι το αντίθετο και πως βάζει όρια και κανόνες και για να μην οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια.
«Επιβεβαιώνει ποιοι είναι οι συνεπείς σε σχέση με αυτά που λένε και κάνουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαγορεύει -στην πραγματικότητα- τους εμπόρους ελπίδας και τους καλλιεργητές λεφτόδεντρων. Θα πρέπει να λένε για κάθε τι που εξαγγέλλουν από πού θα κόψουν αλλιώς θα είναι λόγια του αέρα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Όπως συμπλήρωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνει πιστή σε αυτό το σχέδιο, να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να έχει υπεραπόδοση εσόδων ώστε να απαλλάσσει τους πολίτες από φόρους και εισφορές.
Σχετικά με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, να αποπέψει συνεργάτη του, απάντησε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία δυσφορία. Είπε ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση ο κ. Οικονόμου, ο οποίος απέπεμψε τον συνεργάτη του για να μην υπάρχουν σκιές. Σημείωσε ότι ο κ. Οικονόμου για να προσλάβει τους συνεργάτες του ζήτησε και ποινικό μητρώο και πως του συγκεκριμένου ανθρώπου ήταν λευκό. Επίσης, τόνισε πως όπως προκύπτει αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καν κατηγορηθεί για τη συγκεκριμένη πράξη και ο κ. Οικονόμου πήρε αυτήν την απόφαση για να μην υπάρχουν σκιές και να μη συνδέεται αυτή η υπόθεση με τον ίδιο.
Για το γεγονός ότι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε αστυνομικά τμήματα στον Άγιο Παντελεήμονα και την Ομόνοια, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της κυβέρνησης για την τραγική είδηση της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Για το πρώτο συμβάν επεσήμανε ότι έχει δώσει εξηγήσεις η αστυνομία και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί και από ανεξάρτητη Αρχή. Για το δεύτερο συμβάν, όπως είπε, ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση. «Δεν αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια πολιτικοποίησης της συγκεκριμένης υπόθεσης και την απόπειρα εργαλειοποίησης από τα γνωστά κόμματα. Η τυμβωρυχία είναι στο αίμα τους», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την επιστολή του Θ. Σκυλακάκη με άλλους δύο υπουργούς Ενέργειας προς την Κομισιόν για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη χονδρική σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως πρώτος κινήθηκε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα επιμείνει. Ακόμη, ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές σε αυτές τις χώρες είναι λόγω τεχνικών ζητημάτων και θα έχουμε κορύφωση αυτής της πρωτοβουλίας σε όλα τα επίπεδα. Όπως σημείωσε, με τα πολύχρωμα τιμολόγια φαίνεται να κερδίζεται το στοίχημα όπως αντίστοιχα υπάρχει πτώση των τιμών στη βενζίνη.
Για την επιστολή της κ. Καρυστιανού προς την πρόεδρο της Κομισιόν και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Μεταφορών από τον κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως είναι απολύτως σεβαστή κάθε πρωτοβουλία ενός συγγενή προσώπου που χάθηκε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Πρόσθεσε ότι όσο τραγικό κι αν ήταν αυτό που συνέβη και περιμένουμε να χυθεί άπλετο φως, η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό, και πως ο κ. Τζιτζικώστας δεν συνδέεται με αυτό, με κανέναν τρόπο, ενώ είναι άκρως τιμητικό για τον ίδιο και τη χώρα να αναλαμβάνει αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο να κατέβει το όριο ανηλικότητας από τα 15 στα 14 έτη, απάντησε θετικά σημειώνοντας πως η πρόταση απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτα. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως δεν είναι τόσο ζήτημα καταστολής σε αυτές τις ηλικίες και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για βαθιά κοινωνικό θέμα.
Τέλος, ερωτηθείς εάν μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει γαμήλιο πάρτι σε μουσείο και εάν τηρήθηκε ο νόμος στο Βυζαντινό Μουσείο, απάντησε πως μπορεί και συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, ενώ σημείωσε πως αν παραβιάστηκε κάποιο μέρος της διάταξης είναι αντικείμενο καταγγελίας.